19.1.2024. 13:11
0
MMF: Evropljani rade sve manje, muškarci posebno
Evropljani rade sve manje sati, što se posebno odnosi na muškarce - zaključak je studije koju je objavio Međunarodni monetarni fond (MMF).

Ukupan broj radnih sati u Evropi i zaposlenost su se vratili na nivo iz perioda prije pandemije, ali prosječan broj radnih sati po osobi i dalje pada, navode autori istraživanja pod nazivom "Analiza smanjenja prosječnog broja radnih sati u Evropi".

Medijalni presjek radnih sati po zaposlenom u Evropi iznosi nešto ispod 37 sati sedmično, a muškarci i dalje rade nešto više od žena jer na poslu provedu 39,9 sati sedmično, a dame 34,7 sati.

Smanjenje prosječnog radnog vremena koncentrisano je u tri grupe: mladi ljudi, muškarci uopšte i muškarci sa malom djecom. Ovaj nalaz je iznenađujuće konstantan u svim evropskim zemljama, navodi se u studiji MMF-a.

Rodni jaz u broju radnih sati se smanjuje, kao i rodna razlika u stopi zaposlenosti, zaključuje se u studiji.

(Ajdin B.)

MMFEvropa
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.