22.1.2024. 8:29
0
Njemačka: Mašinovođe najavile novi štrajk, trajat će pet dana
Njemački sindikat mašinovođa GDL je pozvao zaposlenike državnog preduzeća Deutsche Bahn (DB) na ponovni višednevni štrajk.

Štrajk će započeti u srijedu u dva ujutro i trajati do 18 sati u ponedjeljak sljedeće sedmice, rekao je GDL u saopćenju objavljenom rano jutros.

Članovi sindikata DB Carga, zaduženog za teretni promet, već su bili pozvani na štrajk od 18 sati u utorak.

U petak je Deutsche Bahn predstavio novu ponudu plaća kako bi vratio GDL za pregovarački stol. Ponuda uključuje mogućnost jedan sat kraćeg radnog vremena za mašinovođe i pratitelje vozova od 1. januara 2026. Ponuda je uključivala i povećanje plata zaposlenicima od 4.8 posto od avgusta te dodatnih 5 posto od aprila 2025.

Deutsche Bahn također nudi mašinovođama i pratiteljima vozova mogućnost smanjenja radnog vremena s 38 na 37 sati sedmično od 1. januara 2026. uz istu platu. Oni koji se odluče protiv smanjenja, dobit će umjesto toga povećanje plate od 2.7 posto, stoji u ponudi.

Ipak, to nije bilo dovoljno za nove pregovore.

"S trećom i navodno poboljšanom ponudom, Deutsche Bahn AG je još jednom pokazao da nastavlja slijediti svoj dosadašnji kurs odbijanja i sukobljavanja - nema znakova spremnosti za postizanje dogovora", stoji u saopćenju GDL-a.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.