10.2.2024. 18:07
0
Stoltenberg: Evropa se mora brže naoružavati
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Evropljane da pojačaju proizvodnju oružja kako bi se povećala opskrba Ukrajine i napunile vlastite zalihe, u intervjuu koji je u subotu objavljen u njemačkim medijima, javlja Al Jazeera Balkans.

Manje od sedmicu dana prije sastanka ministara odbrane članica Sjevernoatlantske alijanse (NATO) u Briselu 15. i 16. februara, Stoltenberg je kazao: "Moramo brže obnoviti i razviti našu industrijsku bazu kako bi povećali isporuke Ukrajini i napunili vlastite zalihe", prenosi Hina pozivajući se na AFP.

- To znači da je potrebno preći s mirnodopske spore proizvodnje na brzu proizvodnju u vrijeme sukoba - rekao je Stoltenberg za njemački Welt am Sonntag.

- Ne postoji neposredna vojna prijetnja protiv (NATO) saveznika. U isto vrijeme, Kremlj svakodnevno prijeti zemljama NATO-a.

Naglasivši da je ruska invazija na Ukrajinu prije gotovo dvije godine pokazala da se "mir u Evropi ne podrazumijeva", istakao je važnost zaštite zemalja Saveza.

- Sve dok ulažemo u našu sigurnost i ostajemo ujedinjeni, nastavit ćemo odvraćati agresiju - rekao je.

- NATO ne želi rat s Rusijom, ali se moramo pripremiti za sukob koji bi mogao trajati desetljećima.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.