24.2.2024. 11:59
0
Stoltenberg: Moskva je pokrenula rat s jednim ciljem. Ukrajina će ući u NATO
Glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg na drugu godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu izrazio je uvjerenje da je budućnost Ukrajine u zapadnom odbrambenom savezu. Moskva je pokrenula ovaj rat s ciljem da Ukrajini "zatvori vrata NATO, uskraćujući joj pravo da izabere vlastiti put", rekao je Jens Stoltenberg u videoporuci.

"Ali događa se upravo suprotno: Ukrajina je bliža NATO-u nego ikada", naglasio je. "Ukrajina će se pridružiti NATO. Nije pitanje hoće li, nego kada", rekao je.

Ruske snage pokrenule su sveobuhvatnu invaziju na susjednu zemlju u ranim jutarnjim satima 24. februara 2022. "Dok vas budemo pripremali za taj dan, NATO će nastaviti stajati uz Ukrajinu. Radi vaše sigurnosti i naše", rekao je Stoltenberg.

Situaciju na frontu opisao je kao "izuzetno ozbiljnu" i rekao da "nema naznaka" da se ruski predsjednik Vladimir Putin sprema za mir. "Ali ne smijemo gubiti nadu. Ukrajina je opetovano pokazala svoje izvanredne sposobnosti i žestoku odlučnost", rekao je, pohvalivši ukrajinske snage. "Vratili ste polovinu teritorija koji je Rusija zauzela. Potjerali Rusiju s velikih dijelova Crnog mora. I nanijeli teške gubitke ruskim snagama."

Rekao je da su zemlje NATO-a do sada Kijevu pružile milijarde dolara pomoći, uključujući "topničko streljivo, protuzračnu odbranu i borbene čamce… F-16 opremu i rezervne dijelove, dronove i opremu za razminiranje". "Još je podrške na putu", obećao je.


(Ajdin B.)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.