11.2.2024. 11:22
0
Bivši pakistanski premijer Imran Khan kaže da njegova stranka želi formirati vladu
Kandidati koje podržava stranka bivšeg pakistanskog premijera Imrana Khana žele da formiraju vladu, rekao je u subotu viši pomoćnik zatvorenog političara.

Pozvao je pristalice da mirno protestuju ako konačni rezultati izbora ne budu objavljeni, javio je Reuters.

Nuklearna sila glasala je u četvrtak na opštim izborima, dok se zemlja bori da se oporavi od ekonomske krize i suočava sa militantnim nasiljem u duboko polarizovanom političkom okruženju.

I Khan i trostruki bivši premijer Nawaz Sharif proglasili su pobjedu u petak.

Gohar Khan, predsjednik Khanove pakistanske stranke Tehreek-Insaf (PTI), koji je i advokat bivšeg premijera, pozvao je „sve institucije“ u Pakistanu da poštuju mandat njegove stranke.

Načelnik pakistanske vojske čestitao je u subotu zemlji na „uspješnom provođenju“ nacionalnih izbora, rekavši da su naciji potrebne „stabilne ruke“ da bi prešla s politike „anarhije i polarizacije“.

Načelnik štaba pakistanske vojske Asim Munir „želi da ovi izbori donesu političku i ekonomsku stabilnost i da se pokažu kao preteča mira i prosperiteta“, navodi se u saopštenju koje je objavilo medijsko krilo vojske.

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija u petak su izrazile zabrinutost zbog izbornog procesa, pozivajući na istragu prijavljenih nepravilnosti.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova suprotstavilo se međunarodnim kritikama u subotu, rekavši da ignorišu „nepobitnu činjenicu“ da je Pakistan uspješno proveo izbore.

Sharif je rekao da se njegova stranka najveća i da će razgovarati s drugim grupama o formiranju koalicione vlade.

Khan, koji je u zatvoru, objavio je audio-vizuelnu poruku kreiranu umjetnom inteligencijom umjesto da su njegovi advokati pročitali izjavu, kao što je obično slučaj.

Odbacio je Sharifovu tvrdnju o pobjedi u poruci na društvenoj mreži X, pozivajući svoje pristalice da slave, kako je rekao, pobjedu ostvarenu uprkos gušenju njegove stranke.

Nezavisni kandidati koje je podržao Khan osvojili su najveći udio u parlamentu, uprkos tome što je bio u zatvoru zbog osuda po optužbama koje se kreću od odavanja državnih tajni preko korupcije do nezakonitog braka, i iako je njegovoj stranci zabranjen pristup biračkim mjestima.

Oko stotinu pobjedničkih kandidata su nezavisni, od kojih svi osim osam podržava Khanova stranka, saopštila je Mreža slobodnih i poštenih izbora, neprofitna izborna organizacija.

Sharifova Pakistanska muslimanska liga-Nawaz (PML-N) osvojila je 71 mjesto, a pakistanska narodna partija Bilawal Buto Zardari, sina ubijene premijerke Benazir Bhutto, dobila 53.

Ostatak su osvojile male stranke i drugi nezavisni kandidati, s više od deset mjesta koja su još uvijek u igri više od 40 sati nakon završetka glasanja.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.