15.2.2024. 20:53
0
Zelenski potpisao zakon: Ukrajina legalizirala upotrebu kanabisa u medicinske svrhe
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o Legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, pokazala je parlamentarna baza podataka u četvrtak.

Više od šest miliona ljudi, među kojima oboljeli od raka, civili s posttraumatskim stresnim poremećajem i ranjeni vojnici, trebaju lijekove koji sadrže kanabis, tvrdi zakonodavac.

Prijedlog zakona koji je u utorak potpisao Zelenski stupio bi na snagu tek šest mjeseci nakon što bude zvanično objavljen, a zabrana prodaje ili isporuke kanabisa za svakodnevnu upotrebu ostala bi na snazi.

Parlament je u decembru podržao zakon koji su podržali ratni dobrovoljci, ali su ga političari iz stranke bivše premijerke Julije Timošenko spriječili da ode Zelenskom na potpisivsnje. Vjeruju da zakon predstavlja prijetnju budućnosti zemlje.

Ukrajinsko ministarstvo zdravstva podržalo je zakon. Mora da sadrži listu bolesti i stanja za koja se prepisuje medicinski kanabis.

Zakonom su predviđene posebne dozvole za uzgoj i prodaju kanabisa, kao i 24-satni video nadzor proizvođača dostupan policiji, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.