25.2.2024. 8:17
0
Grupa G7 obećala nepokolebljivu podršku Ukrajini
Grupa sedam vodećih industrijskih zemalja (G7) obećala je jučer kontinuiranu nepokolebljivu podršku Ukrajini, dok ruska invazija na tu zemlju ulazi u treću godinu.

U saopštenju objavljenom nakon video-konferencije, u kojoj je učestvovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, G7 je pozvao Moskvu da "u potpunosti i bezuslovno povuče svoje vojne snage s međunarodno priznate teritorije Ukrajine".

Iz G7 su ponovo potvrdili svoju predanost dugoročnoj sigurnosti Ukrajine, prenosi RSE.

"Pojačavamo našu sigurnosnu pomoć Ukrajini i povećavamo naše kapacitete proizvodnje i isporuke kako bismo pomogli toj zemlji.

Dok Ukrajina ulazi u treću godinu ovog nemilosrdnog rata, njena vlada i narod mogu računati na podršku grupe G7 koliko god je potrebno", poručili su čelnici G7 - koji čine SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada, Njemačka i Japan.

Zelenski je naglasio potrebu zaštite ukrajinskog neba i jačanja njene vojske.

- Računamo na vas - rekao je na video-konferenciji.

Premijerka Italije Giorgia Meloni, čija zemlja trenutno obnaša rotirajuće predsjedništvo grupom G7, bila je domaćin sastanka iz Kijeva, gdje je doputovala zajedno s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, belgijskim premijerom Alexanderom de Croom i šeficom Evropske komisije Ursulom von der Leyen kako bi iskazali svoju solidarnost na drugu godišnjicu rata.

Čelnici G7 odali su počast Alekseju Navaljnom, ruskom čelniku opozicije koji je prošle sedmice umro u zatvoru.

"Žrtvovao je svoj život boreći se protiv korupcije iz Kremlja i za slobodne i poštene izbore u Rusiji", navodi se u saopštenju.

Čelnici su pozvali Kremlj da oslobodi sve nepravedno zatočene zatvorenike i zaustavi progon političke opozicije i sistemsku represiju prava i sloboda Rusa. Događaji povodom druge godišnjice rata održani su širom Ukrajine.

(Patria)

UkrajinaG7
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.