27.2.2024. 17:25
0
Biden: Ako Izrael ovako nastavi izgubit će ogromnu podršku svijeta koju je imao
Predsjednik Joe Biden upozorio je Izrael u intervjuu u ponedjeljak da riskira gubitak dodatne međunarodne podrške dok se ofanziva u Gazi razvlači, iako je izrazio nadu da bi se sporazum o prekidu vatre mogao postići početkom sljedećeg tjedna.

Biden, dugogodišnji pristaša Izraela, prolazio je delikatnom političkom stazom od početka rata s Hamasom početkom oktobra, ali ogroman broj žrtava u Gazi, zajedno sa sve većim političkim pritiskom kod kuće, pojačao je njegove napore da hitno ovaj sukob okonča.

"Izrael je imao ogromnu podršku velike većine nacija", rekao je Biden u intervjuu s Meyersom. "Ako ovako nastavi s ovom nevjerovatno konzervativnom vladom koju imaju… izgubit će podršku iz cijelog svijeta."

"Nadam se da ćemo do sljedećeg ponedjeljka imati prekid vatre", rekao je Biden u prodavaonici sladoleda u New Yorku, naglašavajući da se čini da su strane "blizu" postizanja dogovora.

Hamas je odustao od nekih ključnih zahtjeva u pregovorima za dogovor o taocima i pauzu u borbama u Gazi, približavajući pregovaračke strane početnom sporazumu koji bi mogao zaustaviti borbe i osloboditi izraelske taoce.

Izrael je, međutim, bio "iznenađen" što je Biden izrazio optimizam za dogovor o prekidu vatre do ponedjeljka, rekao je izraelski dužnosnik za CNN, ali je potvrdio da se Izrael nada da će dogovor u početku uključivati oslobađanje oko 40 talaca, uključujući i izraelske vojnikinje.

"Bliži se ramazan, a Izraelci su se dogovorili da neće učestvovati u aktivnostima tokom ramazana, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce", rekao je Biden u ponedjeljak.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.