27.2.2024. 19:04
0
Navaljnijev advokat navodno uhapšen u Moskvi zbog kršenja javnog reda
Advokat ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je ovog mjeseca preminuo u zatvoru, navodno je uhapšen u Moskvi .

Prema pisanju ruskih medija, Vasilij Dubkov je priveden zbog "kršenja javnog reda". Nakon smrti Navaljnog Dubkov je otišao na Arktik gdje je Navaljni bio u zatvoru.

Ruske vlasti još nisu potvrdile hapšenje Dubkova. U oktobru 2023., ostali advokati Navaljnog, Vadim Kobzev, Igor Sergunin i Aleksej Lipster, uhapšeni su pod optužbom za "ekstremizam".

U januaru je za isti zločin optužena Olga Mihajlova, još jedna advokatica opozicionog lidera, koja je odlučila da ostane u egzilu.

Ruske vlasti zabranile su Navalnijevoj fondaciji za borbu protiv korupcije 2021. zbog "ekstremizma".

Tijelo opozicionog lidera držale su zatvorske vlasti više od nedelju dana nakon njegove smrti. Njegova majka Ljudmila Navalnaja otputovala je u udaljeni zatvor "Polarni vuk" gde je umro da bi pokupio svoje tijelo, u pratnji Dubkova.

Tijelo je predato njegovoj majci osam dana nakon njegove smrti. Navalny je rekao da su joj vlasti prijetile jer su željele da njen sin bude sahranjen u "tajni".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.