29.2.2024. 20:03
0
Ruske vlasti uhapsile novinara Sergeja Sokolova, urednika Novaje Gazete
Ruske vlasti u četvrtak su uhapsile novinara Sergeja Sokolova, urednika Novaje gazete, pod optužbom za diskreditaciju vojske, javile su njegove novine i ruski državni mediji.

Novaja gazeta u online izvještaju navela je da je pritvor Sokolovu naređen zbog pisanja o ruskoj vojsci u članku, ali nije pružila više detalja.

Ruska novinska agencija TASS javila je da je Sokolov "postavio materijal na Telegram kanal Novaje gazete" koji pokazuje "znake verbalne diskreditacije akcija" vojske.

Sokolov se suočava s kaznom do 50.000 rubalja (550 dolara), javili su TASS i Novaja gazeta.

Novaja gazeta poznata je po svojim istragama koje su ponekad imale za cilj Kremlj, vladinu politiku i visoke zvaničnike.

Njen bivši glavni urednik Dmitrij Muratov, novinar dobitnik Nobelove nagrade za mir, povukao se u septembru kako bi osporio njegovo imenovanje od vlasti kao „stranog agenta“, etiketu koju Moskva koristi da stigmatizira i zakomplicira živote ljudi za koje smatra da rade protiv ruskih državnih interesa, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.