6.3.2024. 8:17
0
Turska privela sedam osoba zbog prodaje informacija izraelskim špijunima, među njima osoba obučavana u Beogradu
Turska policija u utorak je uhapsila još sedam osoba osumnjičenih za prodaju informacija izraelskoj špijunskoj agenciji Mossad, saopštile su vlasti, prenosi AP.

Osumnjičeni su privedeni tokom istovremenih racija u Istanbulu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya na društvenoj platformi X. Racije su bile zajednička operacija sa nacionalnom obavještajnom organizacijom.

Uhapšeni su osumnjičeni da su prikupljali podatke o pojedincima i kompanijama u Turskoj i prodavali ih izraelskoj obavještajnoj agenciji, rekao je Yerlikaya.

„Nikada nećemo dozvoliti da se špijunske aktivnosti vrše unutar granica naše zemlje.“

Prošlog mjeseca, još sedam osoba, uključujući privatne detektive, uhapšeno je pod sličnim sumnjama. A početkom januara, turska policija je pritvorila 34 osobe pod sumnjom da su špijunirali za Izrael. Osumnjičeni uhapšeni u januaru optuženi su za planiranje aktivnosti koje su uključivale izviđanje i „proganjanje, napad i otmicu“ stranih državljana koji žive u Turskoj. Tada je ministar pravde Yilmaz Tunc rekao da je većina osumnjičenih optužena za „političku ili vojnu špijunažu“ u ime izraelske obavještajne službe.

Državna agencija Anadolu, pozivajući se na neimenovane sigurnosne zvaničnike, saopštila je da je među privedenima u utorak bio bivši državni službenik koji trenutno radi kao privatni detektiv kojeg je navodno obučavao Mossad u Beogradu, u Srbiji.

Prikupljao je informacije o bliskoistočnim kompanijama i pojedincima, pa čak i postavljao uređaje za praćenje u vozila ljudi na meti izraelskih obavještajnih službi, navodi Anadolu.

Turska i Izrael su normalizirali odnose 2022. godine ponovnim imenovanjem ambasadora nakon godina tenzija. Ali te su se veze brzo pogoršale nakon rata između Izraela i Hamasa, a Ankara je postala jedan od najjačih kritičara izraelskih vojnih akcija u Gazi.

U decembru je šef izraelske sigurnosne agencije Shin Bet rekao da je njegova organizacija spremna da cilja militantnu Hamasovu grupu bilo gdje, uključujući Liban, Tursku i Katar.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je Izrael na „ozbiljne posljedice“ ako Izrael nastavi sa svojom prijetnjom napadom na zvaničnike Hamasa na turskom tlu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.