6.3.2024. 13:15
0
Navaljnaja poziva Ruse na proteste na dan izbora
FOTO: AGENCIJE
Julija Navaljnaja, udovica umrlog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, u srijedu je pozvala Ruse da se 17. marta pridruže protestu na dan izbora te da glasaju protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina ili da unište svoje glasačke listiće.

Navaljnaja je u videu na YouTubeu ispričala kako crpi nadu iz velikog broja ljudi koji su se prošle sedmice pojavili na sahrani njenog supruga, koji je umro u arktičkom zatvoru 16. februara.

Njegov grob od tada je prekrilo more cvijeća, podsjeća Reuters.

Pozvala je Ruse da se pridruže protestu 17. marta na koji je Navaljni, najistaknutija ruska opozicijska ličnost, pozvao nedugo prije smrti.

"Moramo iskoristiti dan izbora da bi pokazali da postojimo i da nas je mnogo. Mi smo stvarni, živi ljudi, i protiv Putina smo. Morate stići na biračko mjesto u isti dan i u isto vrijeme, 17. marta u podne", kazala je.

Njen suprug imao je ideju da će demonstranti time izbjeći rizik od hapšenja.

"Šta učiniti sljedeće? Izbor je vaš. Možete glasati za bilo kojeg kandidata osim Putina. Možete uništiti listić, napisati 'Navaljni' na njemu velikim slovima. Čak i ako uopće ne vidite smisao glasanja, samo dođite i stojite pored birališta, a zatim odite kući", poručila je.

Navaljnaja je nakon suprugove smrti najavila da će nastaviti njegovu borbu.

Pojavila se na nekoliko političkih događanja na Zapadu, uključujući sigurnosnu konferenciju u Muenchenu i Europski parlament, a sastala se i s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Kremlj odbacuje njene tvrdnje da je Putin ubio Alekseja, te je odbio komentirati odgovor javnosti na njegovu smrt i sahranu.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.