14.3.2024. 14:33
0
NATO potvrdio: Švedski borbeni avioni presreli ruske letjelice
Švedska je prošle sedmice ušla u NATO, u ponedjeljak je plava zastava sa zlatnim krstom dignuta ispred sjedišta Alijanse, a piloti borbenih aviona Gripen već su obavili prvo presretanje ruskih letjelica.

Švedski lovci su u prvoj historijskoj misiji u ponedjeljak pod okriljem Sjevernoatlantskog saveza poletjeli u nebo iznad Baltičkog mora.

Zajedno s njemačkim Eurofighterima i belgijskim F-16 oni su brzo reagovali na prisustvo ruskih letjelica.

Vazduhoplovna komanda NATO je saopštila da je ovim presretanjem ruskih aviona AN-29 i TU-134 izvršena uspješna integracija švedskih Gripena u snage Alijanse.

Navodi se da su operateri NATO radara uočili neidentifikovani avion koji se iz pravca ruske enklave Kalinjingrada kretao kao glavnoj teritoriji Rusije. Nakon toga su dignuti švedski i belgijski lovci koji su se nalazili u vazduhoplovnoj bazi u Litvaniji, prenosi Radio Sarajevo.

Njihovi piloti su vizuelno potvrdili prisustvo ruskog Tu-134 koji je skrenuo s prvobitnog plana leta. Kasnije istog dana NATO radar je uočio ruski An-26 zbog čega su reagovali njemački borbeni avioni presretači koji su iz Letonije poletjeli zajedno sa švedskim Gripenima. Oni su vizuelno identifikovali rusku vojnu letelicu i pratili je do završetka misije.

(Ajdin B.)

NATO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.