17.3.2024. 8:41
0
Latvijska europarlamentarka osumnjičena da špijunira za Rusiju
Latvijska državna služba sigurnosti pokrenula je krivični postupak protiv Tatjane Ždanoke (73), zastupnice u Evropskom parlamentu, državljanke Latvije.

Ždanoku sumnjiče za saradnju s ruskim obavještajnim i sigurnosnim službama, prenijeli su jučer latvijski mediji.

Sigurnosna služba, poznatija pod skraćenicom VDD, istraživala je aktivnosti Ždanoke i njene navodne veze s Rusijom u proteklih nekoliko sedmica, otkako su u januaru objavljeni izvještaji na ruskim, nordijskim i baltičkim medijskim sajtovima da je agent ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) od 2004. godine.

Novinska agencija Leta piše da je VDD odlučila pokrenuti krivični postupak protiv Ždanoke 22. februara. Ždanoka je odbacila sve optužbe.

Evropski parlament je saopštio krajem januara da je otvorio istragu povodom medijskih izvještaja da Ždanoka već nekoliko godina radi kao ruski agent. Saopšteno je da te optužbe shvata veoma ozbiljno.

Poslije zajedničke istrage, nezavisni ruski sajt za istraživačko novinarstvo "Insider", latvijski sajt "Re:Baltica", novinski portal "Delfi Estonia" i švedski list "Expressen" prenijeli su 29. januara niz procurjelih mailova koji pokazuju vezu Ždanoke s njenim kontaktom.

"Expressen je prenio da Ždanoka širi propagandu o navodnim kršenjima prava Rusa koji žive u baltičkim zemljama i da se, između ostalog, zalaže za politiku Kremlja. Ona je također odbila da osudi rusku invaziju na Ukrajini.

Latvija, baltička nacija od 1,9 miliona ljudi, i susjedna Estonija, dom su velike etničke ruske manjine, koja čini oko 25 posto stanovništva.

Tokom proteklih nekoliko godina, Moskva je redovno optuživala Latviju i Estoniju da diskriminišu stanovništvo koje govori ruski.

U biografiji Ždanoke, koja stoji na web stranici EP-a, navodi se da je ona od 2007. predsjednica nevladine organizacije "Alijansa ljudi s ruskog govornog područja u EU". Prvi put u EP izabrana je 2004. godine.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.