23.3.2024. 18:23
0
RIA Novosti: Teroristi loše govore ruski. Jedan se nedavno vratio iz Turske
Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je na Telegramu snimku navodnog priznanja jednog od muškaraca uhićenih u vezi s napadom na koncertnu dvoranu Crocus City Hall. Na kratkoj snimci, čovjek zamotane, krvave glave govori na ruskom.

Predstavlja se i navodi kako ima 30 godina. Pitaju ga gdje je odbačeno oružje koje je korišteno u napadu, a on odgovora: "Ne poznajem grad, pitajte moje prijatelje, oni znaju." RIA je također objavila fotografije trojice navodnih napadača nakon što su uhićeni. 

U ruskim državnim medijima nije objavljena nikakva fotografija ili snimka četvrtog napadača. RIA je navela kako svi napadači "izuzetno loše" govore ruski, a jedan od muškaraca je govori samo "tadžički" pa je komunicirao "preko prevoditelja".

Dodaje se da je jedan od osumnjičenika priznao da mu je neimenovana osoba koja se naziva "pomoćnikom propovjednika" obećala pola milijuna rubalja (oko 5000 dolara) da izvrši napad. Kasnije je ipak iznio drugu brojku. 

RIA piše kako je jedan od napadača spomenuo da se ranije ovog mjeseca vratio u Rusiju iz Turske. RIA tvrdi kako su napadači živjeli zajedno u hostelu na sjeveru Moskve, a dvojica su se upoznala prije samo "10-12 dana"

"Iz fragmenata ispitivanja ne proizlazi koherentna slika. Nije sasvim jasno što je točno povezalo te ljude, kojim su se motivima rukovodili, organizirajući jedan od najkrvavijih terorističkih napada u povijesti Rusije", zaključuje RIA. 

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.