24.4.2024. 20:51
0
Erdogan: "Ne održavamo više intenzivne trgovačke odnose s Izraelom"
FOTO: EPA
Ne održavamo više intenzivne trgovačke odnose s Izraelom, to je gotovo, poručio je danas u Ankari turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan se danas u Ankari sastao s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, koji boravi u trodnevnoj posjeti Turskoj. Nakon susreta održana je zajednička konferencija za novinare.

Govoreći o trgovinskim odnosima njegove zemlje i Njemačke, Erdogan je kazao kako obim trgovinske razmjene trenutno iznosi 50 milijardi dolara, te kako je cilj da se ovaj iznos postepeno poveća na 60 milijardi dolara.

Nadamo se da će Turska i Njemačka od sada razgovarati o projektima zajedničke proizvodnje, a ne o preprekama, posebno u oblasti odbrane. Želimo da s dnevnog reda uklonimo ograničenja s kojim se suočavamo u odbrambenoj industriji – rekao je Erdogan. Erdogan je poručio da očekuje veću podršku i solidarnost njemačkih vlasti u borbi protiv terorizma.

Osvrnuvši se i na stanje u Gazi, Erdogan je rekao kako “Netanyahu ugrožava sigurnost cijelog našeg regiona, uključujući i vlastite građane, samo da bi produžio svoj politički opstanak”.

Ne treba dozvoliti uspjeh naporima izraelske administracije da s dnevnog reda skine zločine protiv čovječnosti i masakre koje su počinili u Gazi. Nastavit ćemo sa povećanim naporima kako bismo osigurali prekid vatre i nesmetanu dostavu humanitarne pomoći palestinskom narodu u Gazi – poručio je Erdogan. Na pitanje novinara kako pojašnjava svoje izjave u kojima Izrael i Netanyahuove metode u Gazi upoređuje s nacističkim metodama, a istovremeno Turska održava intenzivne trgovinske odnose s Izraelom, Erdogan je odgovorio:

Ne održavamo više intenzivne trgovačke odnose s Izraelom, to je gotovo. Moj ministar vanjskih poslova nedavno je to saopćio. Erdogan je dodao kako njegova zemlja trenutno ulaže velike napore po pitanju razmjene zarobljenika.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.