21.7.2024. 8:20
0
Počinje li novi rat: Izraelski avioni gađali ciljeve Husa u Jemenu nakon napada na Tel Aviv
Izraelski borbeni avioni pogodili su u subotu vojne ciljeve Husa u blizini jemenske luke Hodeidah, ubivši najmanje tri osobe, a ranivši 87, dan nakon što je dron koji je lansirala grupa koju podržava Iran pogodio izraelski ekonomski centar Tel Aviv, javio je Reuters.

Većina ranjenih zadobila je teške opekotine u zračnim napadima koji su bili usmjereni na naftna postrojenja i elektranu, navodi Al-Masirah TV, glavna televizijska kuća koju vodi jemenski Husi.

Stanovnici Hodeidaha rekli su Reutersu telefonom da su se tokom intenzivnog bombardovanja čule eksplozije širom grada, a televizija Al-Masirah je rekla da snage civilne odbrane i vatrogasci pokušavaju ugasiti požare u naftnim tankovima u luci.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su tu luku koristili Husi za primanje pošiljki oružja iz Irana. Ciljevi, više od 1.700 km od Izraela, uključivali su lokacije dvostruke namjene kao što je energetska infrastruktura, rekao je.

Izrael je obavijestio saveznike prije napada, za koji je vojska rekla da su ga izveli izraelski lovci F-15 koji su se sigurno vratili. Vrhovni politički savjet Husa rekao je da će biti „efikasnog odgovora“ na udare. Glasnogovornik vojske Husa Yahya Saree rekao je da „neće oklijevati da napadnu vitalne ciljeve izraelskog neprijatelja“.

Napad na Jemen, za koji su izraelski zvaničnici rekli da je uslijedio nakon više od 200 napada Husa na Izrael, pojačao je bojazan da bi rat u Gazi, izazvan napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, mogao prerasti u regionalni sukob.

„Vatra koja trenutno gori u Hodeidahu vidi se širom Bliskog istoka i njen značaj je jasan“, rekao je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant u saopštenju. „Husi su nas napali preko 200 puta. Prvi put kada su povrijedili izraelskog državljanina, mi smo ih napali. I to ćemo učiniti na svakom mjestu gdje bude potrebno.“

U petak je dron iranske proizvodnje lansiran iz Jemena pogodio centar Tel Aviva u napadu Husa, ubivši jednog čovjeka i ranivši četiri. Napad je uslijedio nakon eskalacije u svakodnevnoj razmjeni vatre između izraelskih snaga i Hezbollaha kojeg podržava Iran u južnom Libanu, dok se premijer Benjamin Netanyahu sprema da otputuje u Washington i obrati se američkom Kongresu.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani osudio je izraelske napade i „upozorio na rizik od eskalacije napetosti i širenja rata u regionu kao rezultat opasnog avanturizma cionista“, objavili su iranski državni mediji.

U saopštenju, Hezbollah je također osudio napad na Hodeidu, opisujući ga kao „glup korak... koji označava novu i opasnu fazu izuzetno važne konfrontacije koja je u toku“. „Brutalna izraelska agresija bila je usmjerena na civilne zgrade, naftna postrojenja i elektranu u Hodeidahu s ciljem pritiska na Jemen da prestane podržavati Gazu“, rekao je Mohammed Abdulsalam, glavni pregovarač pokreta Huti na društvenoj mreži X.

Napad će „samo povećati našu odlučnost, postojanost i kontinuitet“.

Glasnogovornik saudijskog ministarstva odbrane rekao je da kraljevstvo nije bilo uključeno ili učestvovalo u gađanju Hodeide, dodajući da Saudijska Arabija „neće dozvoliti da se bilo koja strana infiltrira u njen vazdušni prostor“.

Egipat, koji pokušava da pomogne u posredstvu u sporazumu o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, rekao je da „sa velikom zabrinutošću“ prati izraelski napad.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.