31.8.2024. 12:05
0
Otkriveni užasni planovi: Izrael sprema dugoročnu okupaciju Gaze
Postoje dokazi da bi Izrael mogao uspostaviti infrastrukturu u Gazi signalizirajući planove za dugoročnu vojno prisustvo u ovom palestinskim pojasu.

Satelitski snimci, prikupljani mjesecima, mapirali su stvaranje novog koridora u sjevernoj Gazi koji je na nekim mjestima širok gotovo kilometar.

Proteže se od granice Gaze s Izraelom do ruba grada Beit Hanoun, prenosi Sky News.

Buldožeri u pogonu

Izraelska vojska (IDF) buldožerom je porušio poljoprivredno zemljište, voćnjake i zgrade kako bi stvorio koridor, koji IDF-u omogućava određenu slobodu kretanja, a stanovnicima Gaze sprečava pristup njihovim domovima, od kojih mnogi više ne postoje.

Analitičari iz Forensic Architecture, koji su sastavili nalaze, vjeruju da je to dio dugoročne strategije.

Samaneh Moafi kaže da su koridori "dobro izbrušene kolonijalne tehnike fragmentacije i razdvajanja".

"Ovo je alarmantno jer su kroz istoriju izraelske okupacije koridori korišteni za fragmentaciju palestinskih teritorija, posebno na Zapadnoj obali", kaže Moafi.

Koridori su zapravo dobro izbrušene kolonijalne tehnike fragmentacije i razdvajanja. I na kraju, ono što ti koridori rade jest da će spriječiti pristup, spriječiti povratak stanovnika, objašnjava ona.

Izrael već ima kontrolu nad dva strateška "koridora" u Gazi - prolaz Netzarim presijeca Pojas od istoka prema zapadu, odsijecajući sjevernu Gazu s juga, a izraelske snage okupirale su Filadelfijski koridor u maju.

Filadelfija se proteže oko 15 kilometara duž južne granice Gaze s Egiptom do Sredozemnog mora.

Godinama je Hamas koristio tunele do egipatskog Sinaja za krijumčarenje robe i oružja u Gazu.

Zato je izraelski premijer Benjamin Netanjahu više puta odbio povući izraelske snage s koridora, strahujući da će se Hamas pokušati ponovo naoružati tim putem.

Vojna strategija

"Vojna strategija ovdje je spriječiti Hamas da se ponovo naoruža i obnovi svoju vojnu moć", objasnio je bivši izraelski obavještajac Avi Melamed.

U tom pogledu, prelazi Filadelfija i Rafa najvažniji su kritični elementi.

"Prvo zbog činjenice da je Hamas u osnovi ili kroz tunele ispod ceste Filadelfija ili kroz sam prelaz Rafa, u osnovi prenosio ogromne količine oružja i municije u pojas Gaze", navodi Melamed.

Osim toga, Netanjahu želi zadržati izraelske snage duž koridora Netzarim kako bi spriječio borce Hamasa da se kreću unutar Gaze.

"Ono što je Hamas uspio učiniti jest premjestiti svoje terorističke trupe sa sjevera na jug u različita naselja i ako ne odvojite sjever od juga, onda ne možete stvarno razbiti tu podzemnu arenu”, ocjenjuje bivši pukovnik IDF-a Miri Eisin.

U četvrtak naveče, izraelski sigurnosni kabinet glasao je za zadržavanje trupa u koridoru Filadefija, uprkos tome što su neki izraelski sigurnosni zvaničnici savjetovali premijeru da djelimično povlačenje može uspjeti.

Šire se teorije
Jedna od teorija koju su brojni veterani sigurnosti izložili Sky Newsu jest da će Izrael pokušati zadržati vojsku u Gazi tokom dugog perioda - neki predviđaju mjesece, dok drugi misle da bi to moglo trajati godinama.

Pretpostavka je da bi IDF mogao unutar Gaze djelovati slično kao u u urbanim područjima Zapadne obale pod kontrolom Palestinaca.

Do juna je IDF očistio koridor širine više od 900 metara.

Pregovori o prekidu vatre nastavljeni su tokom sedmice u Kairu i Dohi. Međutim, ako nijedna strana ne napravi kompromis oko prisustva izraelskih snaga u koridorima, tada će prekid vatre ostati nedostižan.

Vašington i drugi su tjerali Izrael da predstavi plan za "dan poslije" za budućnost Gaze, koji bi odredio ko će njome upravljati i ko će finansirati obnovu. Dosad nije izložen prihvatljiv plan, prenosi Raport.

Osim ako, realizacija plana već nije u toku kao što sugeriše satelitska analiza - vojna okupacija osmišljena da očuva sigurnost Izraela, ali uz dugotrajne borbe u Gazi...

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.