2.9.2024. 14:55
1
Turska zvanično zatražila pridruživanje BRICS-u nakon što decenijama čekaju članstvo u EU
FOTO: AP
Turska je službeno zatražila pridruživanje BRICS grupi zemalja jer nastoji ojačati svoj globalni utjecaj i stvoriti nove veze izvan svojih tradicionalnih zapadnih saveznika, prema ljudima upoznatim s temom, piše Bloomberg.

Stav administracije predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana je da se geopolitičko težište pomiče od razvijenih ekonomija, tvrde ljudi koji su željeli ostati anonimni jer nisu ovlašteni komentirati ovaj proces.

Novi diplomatski napor zemlje odražava njezine težnje za njegovanjem veza sa svim stranama u multipolarnom svijetu, dok još uvijek ispunjava svoje obaveze kao ključna članica Sjevernoatlantskog saveza.

Prošarana Evropom i Azijom, Turska je podnijela zahtjev za pridruživanje BRICS-u prije nekoliko mjeseci zbog frustracije zbog nedostatka napretka u svojim desetljećima starim nastojanjima da se pridruži Evropskoj uniji, ističu izvori Bloomberga.

Kandidatura je djelomično i rezultat nesuglasica s drugim članicama NATO-a nakon što je Turska zadržala bliske veze s Rusijom nakon njezine invazije na Ukrajinu 2022., dodaju ljudi. Tursko ministarstvo vanjskih poslova i predsjedništvo odbili su komentirati.

"Turska može postati snažna, prosperitetna, prestižna i učinkovita zemlja ako poboljša svoje odnose s Istokom i Zapadom istovremeno", rekao je Erdogan u Istanbulu tokom vikenda. “Bilo koja druga metoda osim ove neće koristiti Turskoj, već će joj naštetiti.”

Grupacija BRICS, nazvana po Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi, uključuje neka od najvećih privreda. Dobila je četiri nova člana početkom ove godine kada su joj se pridružili Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Etiopija i Egipat. Saudijska Arabija je pozvana da se pridruži, iako to kraljevstvo tek treba učiniti.

O daljnjem proširenju skupine moglo bi se razgovarati tokom summita u Kazanu, Rusija, od 22. do 24. oktobra. Malezija, Tajland i turski bliski saveznik Azerbajdžan su među ostalim zemljama koje se žele pridružiti.

BRICS se je alternativa onome što njegovi članovi vide kao institucije kojima dominira Zapad kao što su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond. Nove članice potencijalno mogu dobiti pristup finansiranju putem svoje razvojne banke, kao i proširiti svoje političke i trgovinske odnose.

Erdoganova vladajuća Stranka pravde i razvoja dugo je optuživala zapadne zemlje da osujećuju turske težnje za samodostatnom odbrambenom industrijom i jakom privredom. Predsjednik je opetovano pozvao na reviziju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se proširilo njegovih pet stalnih članica i izrazio interes za pridruživanje Šangajskoj organizaciji za saradnju, koju su osnovale Rusija i Kina kao suparnika NATO-u.

“Ne moramo birati između Evropske unije i Šangajske organizacije za saradnju kao što neki tvrde”, rekao je Erdogan. "Naprotiv, moramo razvijati naše odnose s ovim i drugim organizacijama na principu da svi pobjeđuju."

Širenje BRICS-a uglavnom je potaknula Kina, koja pokušava povećati svoj globalni utjecaj. 

Turska je u pregovorima o pridruživanju EU od 2005., ali je naišla na niz prepreka, uključujući ono što taj blok opisuje kao demokratske nedostatke zemlje.

Turska vjeruje da bi pridruživanje BRICS-u moglo pomoći zemlji da unaprijedi ekonomsku saradnju s Rusijom i Kinom i postane trgovinski kanal između EU i Azije. Želi biti središte za izvoz plina iz Rusije i središnje Azije. 

Erdoganova administracija pokušava namamiti ulaganja kineskih proizvođača električnih automobila, koji bi potencijalno mogli iskoristiti carinsku uniju Turske s EU kako bi poboljšali svoj pristup tržištu.

"BRICS je organizacija koja povećava raznolikost pristupa, identiteta i politika u globalnom privrednom sistemu", rekao je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan nakon učešća na sastanku ministara vanjskih poslova BRICS-a u junu.

Ipak, Turska ulaže paralelne napore da obnovi pregovore o članstvu s EU. To ostaje "strateški cilj", rekao je Fidan prošle sedmice nakon što je prvi put u pet godina učestvovao u neformalnim razgovorima s kolegama iz EU.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.