19.9.2024. 12:00
0
Turska optužuje Izrael da širi rat na Liban
Turska je u četvrtak optužila Izrael da nastoji proširiti rat u Gazi na Liban uz "alarmantan" talas smrtonosnih eksplozija koji je zahvatio uporišta Hezbolaha.

- Eskalacija u regionu je alarmantna - rekao je ministar vanjskih poslova Hakan Fidan na državnoj televiziji TRT.

- Vidimo kako Izrael korak po korak pojačava svoje napade na Liban - dodao je.

U eksplozijama su u dva dana poginule 32 osobe, uključujući dvoje djece, a više od 3.000 je ranjeno, prema podacima libanskog ministarstva zdravlja.

Izrael nije komentirao operaciju bez presedana u kojoj su voki-tokiji i pejdžeri Hezbolahovih operativaca eksplodirali u supermarketima, na sahranama i na ulicama.

Ali njegov ministar odbrane Yoav Gallant, govoreći o granici Izraela s Libanom, rekao je u srijedu: "Centar gravitacije se pomiče prema sjeveru."

Turska je za eksplozije okrivila Izrael.

- Došli smo do tačke u kojoj su ove operacije koje je izveo Izrael postale sve provokativnije, a zauzvrat Iran, Hezbolah i elementi bliski njima nemaju drugog izbora nego da odgovore - rekao je Fidan.

Hezbolah je saveznik palestinske militantne grupe Hamas, koja vodi rat u Gazi od napada na Izrael 7. oktobra.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.