18.5.2023. 17:08
0
Tužne vijesti iz svijeta tenisa: Rafael Nadal otkazao Roland Garros i najavio kraj karijere
Španski teniser Rafael Nadal objavio je da ove godine neće zaigrati na Roland Garrosu, Grand Slam turniru u francuskoj prijestonici Parizu.

Rekao je da se iduće godine povlači s ATP turnira i prestaje s aktivnim igranjem!

Nadal (37) na konferenciji za medije poručio da je njegova povreda takve prirode da mora propustiti treći Grand Slam sezone.

Otkako je 2005. prvi puta nastupio na Roland Garrosu osvojio ga je čak 14 puta.

“Ne mogu igrati, ne ide”, riječi su Nadala.

Dodao je da se nada da će se vratiti na teren, ali tek kada bude potpuno zdrav.

“Moj plan je da dogodine igram i da mi to bude posljednja sezona u karijeri”, istaknuo je na konferenciji za novinare legendarni teniser.

On je 209 sedmica bio rangiran kao broj 1 na svijetu. Pet je puta završio kao broj 1 na kraju godine.

Također drži rekord za najveći broj uzastopnih sedmica u Top 10 u svjetskom ATP poretku. Nikada nije napustio mjesto među deset najboljih od aprila 2005. do marta 2023., ukupno 912 sedmica.

Nadal dijeli rekord sa 22 Grand Slam naslova u pojedinačnoj konkurenciji, uključujući rekordnih 14 French Open naslova u Parizu.

Osvojio je 92 ATP naslova u pojedinačnoj konkurenciji, uključujući 36 Mastersa, od kojih 63 na zemljanim terenima.

Nadal je jedan od samo dvojice tenisera koji su osvojili Zlatni slam u karijeri u pojedinačnoj konkurenciji (sva četiri Grand Slam trofeja plus olimpijska titula u istoj godini). Njegova 81 uzastopna pobjeda na zemljanoj podlozi najduži je niz pobjeda na jednoj podlozi u Open eri.

Nadal je trenutno 14. igrač svijeta. Profesionalnu karijeru je počeo još 2001. godine.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.