19.10.2023. 17:49
0
Istraživanje: Odgađanje alarma na 30 minuta bi moglo biti dobro za vas, evo i zašto
FOTO: facebook
Istraživači smatraju da bi to moglo biti zato što vam odgoda alarma omogućuje da dosegnete lakšu fazu sna

Možete prestati osjećati krivnju zbog pritiska na dugme za odgodu alarma jer nova studija naučnika iz Švedske sugerira da vam odgoda alarma zapravo može pomoći da budete budniji nakon što se konačno probudite.

Dvije studije

Istraživanje, objavljeno u ''Journal of Sleep Research'', uključivalo je dvije studije. Prva studija utvrdila je opći profil osoba koje odgađaju alarm, a od 1.732 odrasle osobe koje su učestvovale, 69 posto je izjavilo da koristi funkciju odgode alarma.

Ti koji su odgađali uglavnom su bili mlađi ljudi od onih koji nisu, a imali su i kasnije kronotipove (koji utječu na to koliko ste aktivni u različito doba dana) – što znači da su bili "noćne ptice". Oni koji su odgađali također su imali veću vjerovatnost da će spavati kraće vrijeme i osjetiti jutarnju pospanost.

U drugoj studiji ispitani su samo oni koji redovno odgađaju alarm. Učesnicima je bilo dopušteno odspavati 30 minuta ili su natjerani da naglo ustanu, a zatim su zamoljeni da obave aritmetičke i memorijske testove. Ti su testovi obavljeni odmah, a zatim tokom dana. Učesnici koji su dobili dodatnih 30 minuta drijemanja pokazali su se boljima u većini testova nakon što su se konačno probudili.

Istraživači smatraju da bi to moglo biti zato što vam odgoda alarma omogućuje da dosegnete lakšu fazu sna nego spavanje sa sporim valovima ili spavanje s brzim pokretima očiju (REM), u kojem će vas vjerovatno uhvatiti prvi alarm. Međutim, blagodati odgode nestale su nakon 40 minuta. U ovom trenutku, studija sugerira, vaša izvedba u kognitivnim zadacima neće biti pogođena bilo da odgodite alarm ili se odmah probudite.

Kao što studija naglašava, odgoda općenito skraćuje ukupno vrijeme spavanja, u poređenju s postavljanjem alarma na malo kasnije i trenutnim buđenjem. Uprkos tome, studija je otkrila da odgađanje nije imalo jasan utjecaj, pozitivan ili negativan, na nivoe hormona stresa, raspoloženje, jutarnju pospanost ili kvalitetu sna tokom noći.

Jutarnja pospanost

Iako to znači da nije nužno bolje odgoditi, barem možete malo duže spavati bez osjećaja krivnje.

- Otkrića pokazuju da nema razloga za prestanak odgađanja alarma ujutro ako uživate u tome, barem ne za vrijeme odgode od oko 30 minuta. Zapravo, može čak pomoći onima s jutarnjom pospanošću da budu malo budniji nakon što ustanu - rekla je dopisna autorica dr. Tina Sundelin, piše Index., prenosi Avaz.

(M.Lj.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.