Nova istraživanja pokazuju da konzumiranje ovog voća svaki dan može donijeti brojne zdravstvene koristi, uključujući poboljšan san i kvalitetu ishrane.
"Znamo iz prethodnih radova da je konzumacija avokada povezana sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti," izjavila je dr. Janhavi J. Damani, postdoktorski stipendist na Univerzitetu Penn State, koja je sudjelovala u ovom istraživanju, za Healio.
Istraživanje, koje je nedavno predstavljeno na konferenciji Nutrition 2024 u Chicagu, nadovezuje se na ranije studije koje su ispitivale zdravstvene koristi avokada, sugerirajući da avokado može "poboljšati kardiovaskularne faktore rizika smanjujući ukupni holesterol i LDL-C bez negativnog utjecaja na tjelesnu težinu," prema Damani.
Za ovu studiju, tim istraživača je analizirao Habitual Diet and Avocado Trial (HAT), koji je uključivao više od 1.000 učesnika koji su nasumično izabrani da ili konzumiraju jedan avokado dnevno tokom šest mjeseci ili da slijede svoju uobičajenu ishranu, ali jedu manje od dva avokada mjesečno.
U svojoj analizi, tim dr. Damani je procjenjivao utjecaj svakodnevne konzumacije avokada na zdravlje srca kod ljudi sa abdominalnom gojaznošću, prema Healio.
Koristeći Smjernice za kardiovaskularno zdravlje American Heart Association’s Life’s Essential 8 (LE8) — koje uključuju kvalitet ishrane, nivo glukoze u krvi, krvni pritisak, BMI, nivo lipida u krvi, fizičku aktivnost i kvalitet sna — tim je procjenjivao uzorak od 969 osoba iz HAT studije.
Rezultati su pokazali da se kardiovaskularni zdravstveni rezultati pogoršavaju kod onih koji su zadržali svoje dosadašnje navike i izbjegavali konzumaciju avokada, dok taj trend nije zabilježen kod grupe koja je konzumirala avokado, rekla je Damani za Healio.
Iako nije bilo značajnih razlika u LE8 rezultatima između grupa, ljudi koji su svakodnevno konzumirali avokado imali su poboljšanja u rezultatima za kvalitet sna, kvalitet ishrane i nivo lipida u krvi, poput holesterola.
"Postoji sve veći broj dokaza koji sugeriraju da, više od jednostavnog uvrštavanja pojedinačnih namirnica, postoji potreba za prilagođavanjem zdravih prehrambenih obrazaca kako bi se postigla klinički relevantna poboljšanja kardiovaskularnih faktora rizika," rekla je Damani.
Studija, koju je finansirala Hass Avocado Board, mogla bi potaknuti daljnja istraživanja o "kompleksnim vezama" između određenih namirnica i kardiovaskularnog zdravlja.
U međuvremenu, Damani savjetuje da se zdravstveni stručnjaci više fokusiraju na povećanje kvalitete ishrane kroz korisne promjene u cjelokupnom prehrambenom obrascu.
(Ajdin B.)