20.9.2024. 17:56
0
Samo slovo na papiru ili konkretni potezi: Predstavljen Plan za unapređenje zdravstvene njege u zajednici u KS
U okviru projekta jačanja sestrinstva u BiH, na osnovu Sporazuma o saradnji s ciljem unapređenja pomenute njege, a čiji je potpisnik i Ministarstvo zdravstva KS, danas je upriličena prezentacija Nacrta plana za unapređenje zdravstvene njege u zajednici u KS.

Prezentaciji su prisustvovali ministar zdravstva Enis Hasanović, ministrica za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica KS Enda Pavić Pečenković, direktor JU Dom zdravlja KS Milan Mioković, kao i predstavnici Fondacije fami, kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Kantonalnog centra za socijalni rad i Crvenog križa KS.

Naglašeno je da se saradnja pomenutih aktera treba odvijati kroz implementaciju sveobuhvatnog modela zdravstvene njege u zajednici i pružanje ovih usluga svima, a posebno ranjivim i socijalno isključenim grupama stanovništva u skladu s međunarodnim standardima, prioritetnim potrebama ranjivih i karakteristikama lokalnog konteksta.

Istaknuta je važnost kreiranja proaktivne i održive zajednice edukatora u oblasti zdravstvene njege u zajednici koji će biti spremni educirati stanovništvo i profesionalce o temama bitnim za očuvanje zdravlja.

Implementacija svih aktivnosti provodit će se u skladu s usaglašenim lokalnim planom učesnika u ovom projektu, a Ministarstvo zdravstva KS će u skladu sa svojim mogućnostima obezbijediti kontinuiranu podršku u izradi ovog plana, te osigurati uslove za efektivan sistem pružanja usluga pacijentima.

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.