26.10.2024. 22:08
0
Pomicanje sata može izazvati negativan uticaj na tijelo i zdravlje: Ovo su glavni simptomi
Posljednji vikend u oktobru donosi prelazak na zimsko računanje vremena. Tačnije, u noći između 26. i 27. oktobra, pomaknut ćemo kazaljke sata unatrag.

Iako se ovaj događaj može činiti kao uobičajena sezonska promjena, on zapravo ima značajan utjecaj na naše tijelo i zdravlje, uzrokujući privremeni poremećaj u biološkom ritmu.

Kako tijelo reagira na promjenu vremena?
Promjena sata narušava naš unutarnji biološki sat, poznat kao cirkadijalni ritam, što može izazvati svojevrsni šok za organizam. Stručnjaci upozoravaju da je našem tijelu potrebno barem nekoliko dana kako bi se prilagodilo na ovaj novi ritam, a to je posebno izazovno za hronične bolesnike i osobe koje imaju problema sa spavanjem.

Prema istraživanjima, prelazak na zimsko vrijeme može prouzročiti niz simptoma dok se tijelo privikava na promjenu. Ovi simptomi uključuju:

Nedostatak apetita

Prekomjernu pospanost

Manjak energije

Razdražljivost

Poteškoće s koncentracijom

Povećan rizik od srčanih oboljenja

Jedan od najopasnijih zdravstvenih rizika vezanih uz promjenu vremena je povećan rizik od srčanih udara. Istraživanja su pokazala da osobe koje su već pretrpjele srčani udar mogu biti posebno ranjive na ovaj rizik tijekom prelaska na zimsko računanje vremena. Zanimljivo je da se tijekom prelaska na ljetno računanje vremena zapaža sličan porast rizika, no u tom slučaju muškarci su najugroženija skupina. Osim srčanih udara, promjena vremena povezana je i s većim rizikom od ishemijske bolesti srca te drugih vaskularnih bolesti, što dodatno opterećuje cirkulatorni sustav.

Veza između promjene vremena i depresije
Danski naučnici proveli su istraživanje o povezanosti između pomicanja sata i razvoja depresije. Studija je otkrila da pomicanje sata unatrag, uoči zimskog računanja vremena, uzrokuje povećanje broja oboljelih od depresije za 8-11 posto u mjesecu novembru, koji slijedi neposredno nakon promjene.

Važno je napomenuti da su istraživači uzeli u obzir sezonske čimbenike poput kraćih dana i lošijeg vremena, ali je zaključeno da je upravo promjena vremena glavni uzročnik ovog povećanja. Ova veza između promjene računanja vremena i depresije naglašava važnost pažljivog praćenja mentalnog zdravlja tijekom ovih prijelaznih razdoblja.

Kako se nositi s promjenom vremena?
Iako se tijelo na kraju prilagodi na novi ritam, važno je poduzeti korake kako bi se ublažili potencijalni negativni učinci. Stručnjaci preporučuju postupno prilagođavanje spavanju nekoliko dana prije promjene, izbjegavanje kofeina kasno navečer te održavanje redovite tjelesne aktivnosti kako bi se tijelo što prije priviknulo na novu rutinu.

Promjena sata možda se čini kao mala prilagodba u svakodnevici, no njezini učinci na zdravlje mogu biti ozbiljni. Stoga je važno da budemo svjesni kako promjena na zimsko računanje vremena može utjecati na naše tijelo i poduzmemo mjere kako bismo što lakše prebrodili ovaj period.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.