20.3.2024. 10:46
0
"Dosta nam je svih tih baraža, sada je vrijeme da prekinemo tu crnu seriju. Mislim da je dobro za reprezentaciju što nema euforije"
FOTO: Youtube/NSBiH
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na zeničkom Bilinom polju igra polufinale baraža za plasman na Evropsko prvenstvo.

Protivnik je Ukrajina, selekcija s mnogo jačim rejtingom i skupljim igračkim kadrom. No, prednost Zmajeva svakako može biti domaći teren. 

Za našu reprezentaciju ovo je čak peti baraž. U prethodna četiri Zmajevi nisu bili uspješni, dva puta su od reprezentacije Bosne i Hercegovine bili uspješniji Portugalci. Republika Irska je bila jednom nerješiva enigma kao i Sjeverna Irska koja je također bila uspješnija od Bosne i Hercegovine.

Sportski novinar i komentator Velid Spaho u razgovoru za Source.ba kaže kako mudrom, pametnom i strpljivom igrom možemo da se nadamo povoljnom ishodu.

"Igra se jedna utakmica i sve je moguće. Kada pogledamo roster i gdje igraju igrači Ukrajine, sigurno da jesu favoriti, ali kako su istakli u našem timu, ne igra pojedinac nego kolektiv. Upravo tu vidim našu šansu da kroz jedan dobar pristup pokušamo napraviti dobar rezultat. Uostalom, nekako dosta nam je svih tih baraža. Ovo je peti za našu reprezentaciju i uvijek je to završavalo neuspjehom, i nekako mi se čini da je možda sada vrijeme da prekinemo tu crnu seriju. Kao što je kapiten Edin Džeko rekao, možda je i dobro da nema velike euforije i pritiska. Sjetimo se nekad ranije, posebno prije onih utakmica protiv Portugala, i euforije koja je vladala u i oko reprezentacije. I htjeli ne htjeli, uvijek je to utjecalo na ekipu. Sada nekako u miru prilazimo ovoj utakmici. Ukrajina na papiru ima bolju i kvalitetniju momčad gledajući u cjelini, ali jednostavno u ovakvom sistemu takmičenja, kada se igra jedna utakmica, i kada još imamo prednost domaćeg terena, mislim da to trebamo i moramo iskoristiti. Mislim da imamo snagu i kvalitet prije svega, jednom mudrom, pametnom, strpljivom igrom, da odigramo što je bolje moguće, i da se nadamo povoljnom ishodu, a ja sam uvjeren da će on doći", govori nam Spaho na početku razgovora.

"Nekako imam osjećaj da je ovo prvi put da se ništa ne očekuje barem ovih baraža što smo igrali", kazao je Edin Džeko na jučerašnjoj press konferenciji. Spaho smatra da je ovo dobra prilika jer nema pretjerane euforije u kojoj smo znali u prošlosti često podbaciti.

"Mnogo je lakše i njima ući čiste glave u jednu ovakvu utakmicu kada je sveopće ludilo oko njih. Htjeli ili ne, bez obzira koliko bili izolovani, to mora utjecati na njih. Sada smo u jednoj situaciji kada su karte rasprodane, stadion će biti pun, i atmosfera će biti dobra, ali jednostavno nema euforije. A nekako smo vrlo često znali izgorjeti u toj euforiji. Jednostavno, ovo je prilika, tako su se poklopile stvari, pa tako da i selektor Savo Milošević i sama reprezentacija nisu pod velikim pritiskom. Jednostavno, u miru i tišini se pripremaju za utakmicu. Nekako meni lično, iz perspektive navijača i sve te atmosfere, izgleda kao neka obična utakmica, kao da igramo neki susret na početku kvalifikacija. Mislim da je to dobro za reprezentaciju, a da li ćemo iz toga izvući nešto pozitivno, to ćemo vidjeti, ali u svakom slučaju, dobra je stvar što nema euforije", kaže Spaho.

Pitali smo ga da li su ekipe koje bi nas čekale u finalu baraža kvalitetom slabije od Ukrajine. Spaho vidi Island kao ekipu čija igra nam najviše odgovara, ali ističe kako u slučaju pobjede nad Ukrajinom pristup mora biti isti i u finalu.

"Pa sigurno da jesu, Island s kojim smo uostalom igrali u prošlom kvalifikacionom ciklusu je daleko slabiji od Ukrajine, jednako kao i reprezentacija Izraela, koja je istina u ovom trenutku možda jedna mala nepoznanica zbog svega što se dešava u svijetu. Ukrajina je sigurno dva koplja ispred i jedne i druge reprezentacije, ali bez obzira na to, ako pobjedimo, kao što su rekli našem taboru, ništa nije gotovo. Pristup toj utakmici, ako do nje dođe, a svi se vjerujemo da hoće, sigurno će biti drugačiji u odnosu na pristup ovoj utakmici, u koju ulazimo kao autsajder, u kojoj nemamo prevelika očekivanja. Ako se desi to finale baraža, onda je hladna glava najbitnija. A definitivno, bilo ko tu da bude, kvalitet je na našoj strani. Po onome što su napravili u posljednjih 10 godina, Islandjani su za mene blagi favoriti u toj utakmici, i mislim da ako dođe do toga, da bi lakše izašli na kraj s reprezentacijom Islanda nego s reprezentacijom Izraela. Čini mi se da nam igra Islandjana odgovara, a to smo pokazali kada smo ih pobijedili u Zenici sa 3:0, a i utakmica u Reykjaviku je trebala otići u našu korist. Mislim da bi za nas bilo bolje da igramo s Islandom, ali hajde, prvo da pobijedimo Ukrajinu, što će biti vrlo teško, ali vjerujem da to možemo", zaključuje Spaho u razgovoru za Source.ba

(Aldin Barimac)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.