2.11.2023. 13:35
0
Ovisnost o kocki: Ovi poznati sportisti su gubili milione u jednom danu
FOTO: Ilustracija
Sport i kocka idu jedno uz drugo već godinama. Otkad postoje organizovana sportska takmičenja, kladionice nude opciju predviđanja rezultata širom svijeta. Industrija klađenja i kockanja je u zadnje vrijeme u ogromnom usponu, najviše zbog pojave interneta i online klađenja. Danas iz udobnosti svog doma možemo uplatiti listić u kladionici ili kockati uz online casino.

Zbog toga nije ništa neobično da i pored "običnih" ljudi, svoju sreću okušaju i neke poznate osobe ili sportisti. Iako je u sportu to striktno zabranjeno, neki ne mogu da odole tom užitku i svjesno se upuštaju u svijet klađenja.

Neke od sportskih legendi i najboljih individualaca u svojim profesijama ostat će zapamćeni po svojim sportskim nastupima i uspjesima, ali i po tome da su svoju sreću i znanje često voljeli okušati u nekoj od kockarskih aktivnosti.

U posljednje vrijeme Italiju je potresao veliki kladioničarski skandal. Upletene su bile velike zvijezde fudbalske reprezentacije Italije. Sandro Tonali fudbaler Newcastle-a je dobio zabranu igranja do augusta 2024. godine, Fagioli je također priznao krivnju i dobio kaznu od 12 mjeseci zabrane, dok Zaniolo još uvijek čeka rasplet svoje situacije.

Fagioli je rekao tužiocima da nije mogao noćima da spava zbog svojih kockarskih dugova:

"Noću sam prestao da spavam. Što je više vremena prolazilo, dugovi su me više proganjali. Dugovi su mi se povećavali i kockao sam sve više kako bi nadoknadio dugove. Rekli su mi 'Polomićemo ti noge'. Imao sam toliko dugova da čak i da sam pobjedio, ništa od toga ne bih dobio..."

"Poslije septembra 2022. počeo sam da kockam kompulzivno ispred TV-a na bilo koji sportski događaj koji sam gledao u tom trenutku, uključujući fudbal, Seriju B i Lega Pro. Ne mogu ni da se sjetim na koliko sam se događaja kladio."


Britanski sportisti česti ovisnici

Prošle sezone je Englesku također zadesio skandal koji je uključivao Ivana Toneya, napadača reprezentacije Engleske. On je kažnjen zabranom igranja od 8 mjeseci i novčanom kaznom od 57.000 eura zbog kršenja pravila Engleske fudbalske asocijacije (FA) koja se odnose na kockanje. Ovaj 28-godišnji napadač moći će da igra za svoj klub i reprezentaciju tek nakon 16. januara 2024. godine.

Što se tiče Toneyja, dokazano je da je on odigrao 126 opklada u istom takmičenju u kojem je bio i njegov klub. Mnoge od tih opklada su stavljene na pobjedu njegovog tima i njegov doprinos. U 16 navrata se kladio da će Brentford izaći kao pobjednik, a Toney je također stavio 15 opklada na sebe da će postići gol.

Paul Merson je možda i najpoznatiji igrač u Engleskoj za kojeg se zna i koji otvoreno priča o svojoj ovisnosti. Slavni engleski fudbaler i bivši igrač Arsenala je u intervjuu za medije u svojoj zemlji priznao je da je zbog kockanja izgubio sve što je zaradio tokom karijere.

Rekao je da ne može vjerovati da je ostao bez 7 miliona funti zbog svoje ovisnosti o kockanju. Prevladao je ovisnost o alkoholu, ali njegova ovisnost o kockanju zahtijeva stalnu borbu svaki dan.



“Žalosno je što se to dogodilo, ali bio sam bolestan i to je nešto što sam razumio. Ja sam bolesna osoba koja pokušava ozdraviti. Nisam loša osoba niti slaba osoba koja griješi svaki dan u životu, bio sam bolesna osoba koja je morala vrlo brzo ozdraviti”, rekao je Merson.

Merson je rekao da ga je kockanje ostavilo bez ušteđevine s kojom je namjeravao kupiti novu kuću za svoju porodicu.

“Želio sam se ubiti. Kako sam to mogao učiniti? Kako bih se mogao kladiti sa ušteđevinom? Sljedećih sedam dana samo sam sjedio na kauču, gledao u djecu, razmišljajući o tome kako sam ih iznevjerio”, dodao je Merson.

Bivši napadač londonskog Chelsea, Eidur Gudjohnsen, postao je žrtva ovisnosti o kockanju nakon što je zadobio povredu zbog koje se osjećao usamljeno i izolovano. O svojoj ovisnosti pričao je u javnosti 2009. godine kada je objasnio da mu kocka daje adrenalin, sličan onom koji igrači imaju kada postižu golove. Čak je priznao da je jednom izgubio 400.000 funti u samo pet mjeseci nakon što se okušao u blackjacku, a na kraju je ostao dužan više od 6 miliona funti bankama širom Evrope.

U SAD-u golferi najveći ovisnici

Jedan od najpoznatijih američkih i svjetskih sportista je košarkaš Michael Jordan. Ova NBA legenda voli da se kocka, a navodno svoju ljubav prema klađenju ne ograničava samo na kazina. O njegovoj ovisnosti ne treba trošiti puno riječi. To je tema koja je spominjana već duži niz godina, a Netflixov dokumentarac  “Posljednji ples” koji govori o njegovoj karijeri dodatno je oživio te priče.

Jordan je u gotovo svemu vidio priliku za kockanje i klađenje i izazivao je svoje saigrače i poznanike da se klade protiv njega na ishode gotovo bilo čega. Kladio se na igru “kamen, papir, makaze”, na golfu je izgubio opkladu od 1.3 miliona dolara, a o njegovoj ovisnosti svjedoči priča o reprezentaciji SAD-a u košarci. Kada su sletjeli u Portland, Michael je svoje saigrače nagovorio da se klade na to ko će od njih prvi dobiti svoje kofere nazad.

U intervjuima, Jordan je odbijao reći da je ovisan o kockanju te je tu činjenicu objasnio kao ovisnost o takmičenju.

Nijedan bokser nije bolji sinonim za novac od Floyda "Money" Mayweathera, koji je na svojim društvenim mrežama često objavljivao značajne kockarske rezultate. Od 2012. do 2015., Mayweather je uložio ništa manje od 2 miliona dolara u samo tri odvojene dobitne opklade. Prvo je uložio 1,1 milion dolara na NFL ekipu Oregon u oktobru 2012., 800.000 dolara na pobjedu Denver Broncosa protiv New York Jetsa u oktobru 2014. i 200.000 dolara je uložio u pobjedu Golden State Warriorsa protiv ekipe Houston Rockets u maju 2015.

Ako malo bolje možete vidjeti da Mayweather nije "neporažen" kada je u pitanju sportsko kockanje kao dok je bio u bokserskom ringu.

Možda najveći gubitak koji je Mayweather imao dogodio se 2014. godine, kada je uložio 13 miliona dolara na Denver Broncose da osvoje Super Bowl XLVIII. Opkladu je postavio na mnoštvo različitih lokacija, ali je na kraju sve izgubio jer je ekipa Broncosa bila poražena od Seattle Seahawksa rezultatom 43-8.

Jedni od najvećih ovisnika o klađenju u svijetu sporta su golferi. Možda malo neočekivano s obzirom na popularnost ovog sporta, ali je to sport gdje se osvaja ogroman novac pa samim tim nije ni čudo što neki golferi imaju mogućnost da se kockaju sa velikom količinom novca.

Profesionalni golfer Phil Mickelson je imao knjigu koja je napisana o njegovim navikama klađenja i čini se da se legendarni "Ljevica" volio kladiti na sportske događaje. U knjizi je navedeno kako je kockanje dio njegove legende, brenda i života.

Shipnuck autor knjige je kazao da je sada 53-godišnji Mickelson izgubio čak 40 miliona dolara između 2010. i 2014. A bivši bejzbol igrač Tom Candiotti također je ispričao priču o Mickelsonu i putovanju s njim u Las Vegas gdje je golfer “pomeo" svaku od jutarnjih utakmica NFL-a.

Trostruki pobjednik Mastersa Mickelson također je bio veoma blizak prijatelj sa najboljim sportskim kockarom ikada, Las Vegan Billy Waltersom, i postoji razlog da se vjeruje da su se njih dvojica zajedno kladili na sport. Walters je osuđen 2017. godine, a njegov prijatelj Mickelson je izbjegao optužbe.

Još jedan igrač golfa koji je bio veliki ovisnik o kocki je John Daly. On je vjerovatno jedan od najkontraverzniji golf igrača svih vremena, a njegova sklonost kockanju je glavni faktor koji doprinosi tome.

Daly je u početku vjerovao da je izgubio 20 do 25 miliona dolara kockanjem od 1991. do 2007., ali kada je procijenio brojke, otkrio je da je u tom vremenskom periodu izgubio preko 55 miliona dolara, što je više nego dvostruko od prvobitne procjene, i da je uložio nevjerovatnih 90 miliona dolara.

Daly je jednom izgubio 1,65 miliona dolara za samo pet sati na automatima s visokim ulozima u Las Vegasu. Jednom je igrao blackjack i slotove dva dana bez pauze, a ulozi su bili astronomski.
Daly se kladio od 5.000 do 15.000 dolara po ruci u blackjack-u dok je istovremeno igrao sedam ruku, a često je igrao u slotovima koji koštaju 5.000 dolara po okretu.

Čak i kada je Daly pobijedio, dobijeni novac mu se nije dugo zadržao u rukama. On i njegova žena su se jednom posvađali nakon što je osvojio 55.000 dolara u kazinu u Memphisu, a Daly je u ljutnji bacio novac s mosta. Dalyjeva supruga je čak potvrdila ovu nevjerovatnu priču.

Daly je od tada držao svoje kockanje pod kontrolom, ali šteta je već odavno učinjena.

(Aldin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.