30.4.2024. 14:25
1
Vojin Pavlović napokon pred Sudom BiH: Koliko daleko mora ići negator da bi se podigla optužnica i kada će optužnice protiv političara?
FOTO: SCREENSHOT
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Vojina Pavlovića (rođ. 1976. godine u Bratuncu) za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

U optužnici se navodi da je optuženi odobrio i pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa, javnosti učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom na samom skupu javnosti držao govor kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida utvrđen pravosnažnim presudama MKSJ i Suda BiH, čime je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 3. i stav 4. u vezi sa stavom 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, istaknuto je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji ju je i potvrdio, naglasili su iz Tužilaštva BiH.

Ovo je prva primjena izmjena Krivičnog zakona BiH koje je 2021. nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Šta je to javno Pavlović radio?

Vojin Pavlović je predsjednik udruženja "Istočna alternativa RS" u Bratuncu. Šira javnost je upoznata s njegovim radom kroz postavljanje plakata kojim je čestitao rođendan Ratku Mladiću. Na osnovu toga, ali i mnogih drugih radnji je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv njega. 


(Plakati podrške Ratku Mladiću u Bratuncu 2021. godine. Foto: BIRN BiH)

Državno tužilaštvo objavilo je da je optužnica protiv Vojina Pavlovića podignuta jer je 10. marta prošle godine, na raskrsnici ulica Gavrila Principa i Svetog Save, na semaforu postavio transparent s likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića – koji je u Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina.

Na transparentu, prema optužnici koju je Sud BiH već potvrdio, pisalo je: “Srećan rođendan, živi i zdravi bili”.

Tužioci su u optužnici naveli su da je ovim činom Pavlović veličao lice koje je osuđeno za genocid, te je tako “izazvao strah i uznemirenost dijela stanovnika na tom području koji su ga vidjeli postavljenog u centru grada, a posebno kod povratnika u okolna sela na području općine Bratunac”, navodi Detektor. 

Pavlović je za sada jedina osoba protiv koje je podignuta optužnica nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko u ljeto 2021. godine nametnuo izmjene kojima je zabranjeno negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina. Ovim izmjenama se osobe koje na bilo koji način veličaju osobu osuđenu pravomoćnom presudom za ova djela, mogu kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Tužilaštvo BiH je samo prošle godine odbacilo 27 prijava za negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca. Detektor je naveo da je razlog tome niz propusta u postupanju tužilaca.

Dugogodišnja podrška i veličanje ratnih zločinaca, a optužnica tek sada? 

Pavlović je bivši lokalni odbornik u Bratuncu i predsjednik udruženja “Istočna alternativa”, koji godinama unazad u martu čestita rođendan Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a osuđenom na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina počinjenih u BiH.

Pavlović kaže za Detektor da se potvrđena optužnica također odnosi na rođendansku čestitku Mladiću, s obzirom na to da je njegov rođendan 12. marta. Kaže da je ovom čestitkom čestitao rođendan i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku jer dijele datum rođenja.

Optužnicu smatra pritiskom te navodi da se bori za istinu o stradanju srpskog naroda, kao i da se ovime želi “ućutkati njegova borba”. Međutim, gdje je granica između slobode govora i izražavanja i glorificiranja ratnih zločina?

“Ko god da je rođen, ja bih čestitao rođendan. Mislim da sam ispravno postupio i čestitkom na kojoj piše da su živi i zdravi nisam htio nikome da nanesem tugu i bol”, kaže i dodaje da ovim postupkom nije nikoga veličao, sem što je poželio dug život.

Osim plakata Mladića, Pavlović je ranije lijepio i plakate Radovana Karadžića, također osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine.

Pavlović je ranije najavio da želi da se 11. juli obilježava kao dan pobjede i oslobođenje Srebrenice. Želeći potkrijepiti ove tvrdnje, on je 2022. godine nedaleko od Potočara organizirao projekciju filma “Zločin protiv Srba: stradanje Srba u srednjem Podrinju”.

Osim ove projekcije, Pavlović je sa udruženjem 2021. godine prikazao film u čast Mladića, noć uoči izricanja drugostepene presude. Tada je prikazan film “Uspon” u kojem se govori o Mladićevom djetinjstvu, napredovanju u vojsci te odnosu s Radovanom Karadžićem. Osim filma, Bratunac je bio izlijepljen plakatima s natpisom “Bog te poživeo i zdrav nam bio”, te “Genocida nije bilo”, koje je ovo udruženje ranije lijepilo i u drugim gradovima, o čemu je ranije pisao Detektor. 

Također se rad njegovog udruženja zasniva protivljenju NATO-u i EU, te da se zalaže za saradnju s Rusijom i “savezima koji ne proizvode rat i sukobe”.

Sa istoimenim udruženjem u Srbiji, kako Pavlović kaže, ima čvrstu saradnju, ali bez učešća u rukovodstvenim aktivnostima. Ciljevi udruženja u Srbiji su zaštita srpskih nacionalnih interesa i interesa svih građana Srbije, zaštita ljudskih prava, razvoj i prosperitet Srbije, kao i unapređenje i razvoj međunarodne saradnje i međunarodnih odnosa.

Osim veličanja Putina i održavanja skupova podrške, on je putem svog udruženja 2017. godine inicirao podizanje spomen-ploče u Istočnom Sarajevu preminulom ruskom ambasadoru u Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu. On je 2015. godine svojim glasom zaustavio rezoluciju u Vijeću sigurnosti kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

Također je Pavlović pružao podršku četničkom pokretu te je prošle godine učestvovao u aktivnostima podizanja spomen-obilježja Jezdimiru Dangiću, četničkom vojvodi iz Drugog svjetskog rata.

Njegova djela i riječi su neosporni dokazi njegovog otvorenog glorificiranja genocida i ratnih zločina. To je javnost jasno mogla vidjeti. 

Optužnica koja je podignuta protiv Pavlovića, ne samo da govori o pravnoj posljedici djela koja je javno činio nego i zaista nužan korak u zaštiti društva od poticanja na zločine. Sudski proces će pružiti priliku njemu da se suoči sa posljedicama svojih djela i da se pravda, po tom pitanju, zadovolji. 

Tužilaštvo trenira strogoću? 

Skoro svakodnevno svjedoci smo negiranja genocida od strane političkih dužnosnika iz bh. entiteta RS, ali i iz susjednih zemalja. Stiče se dojam da tužilaštva selektivno istražuju i procesuiraju negatore genocida i veličanje ratnih zločinaca. Komentar smo na ovu temu dobili od Murata Tahirovića, predsjednika Udruženja žrtava i svjedoka genocida. 

"Pavlović je bojim se jedna žrtva sistema koji će pokušati dokazati snagu i moć Tužilaštva BiH. To po meni nije dobro ako se to ne bi koristilo kao neka vrsta sudske prakse za daleko veće ribe koje negiraju ne samo genocid nego i zaista vrijeđaju i prijete miru u BiH. Sada, da li će to zaista na takav način se desiti vidjet ćemo, na tužilaštvu je da radi svoj posao, oni to sada to nisu radili.", objašnjava sagovornik. 

Šta bi se moglo očekivati ubuduće od tužilaštva, Tahirović kaže da bi se konačno moglo pokrenuti. 

"Prošlo je puno vremena od nametanja zakona od strane bivšeg visokog predstavnika. Mi smo čak kao udruženje bili inicijatori da dođe jedan broj tužilaca iz Njemačke koji bi dali određenu obuku našim tužiocima kako bi bili spremni i sposobni da procesuiraju po navedenom zakonu. Očekujem da bi se to konačno moglo pokrenuti. S druge strane, mi također imamo i zakon na nivou Federacije BiH  koji također tretira tu materiju, negiranja ratnih zločina i genocida, gdje nemamo apsolutno reakciju od nadležnih kantonalnih tužilaštava, osim u Unsko-sanskom kantonu gdje je podignuta optužnica protiv mladića koji je vrijeđao žrtve ubistva djece u Vitezu. To je na neki način pokazatelj, možda i put ostalima, da nisu uprte oči samo u Tužilaštvo BiH, već da svi imaju mogućnost i obavezu da spriječe ovakvo vrijeđanje grupa i pojedinaca na čelu sa predsjednikom entiteta RS. ", zaključuje Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida. 

(Erna Hadžić)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.