20.8.2018. 9:08
0
Igman: Odavanje počasti američkim diplomatama i francuskom vojniku
Povodom 23. godišnjice pogibije američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejzera, Samuela Nelsona Drua i francuskog vojnika Stefana Raula (Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Nelson Drew, Stephan Reault), koji su 19. augusta 1995. godine tragično nastradali na Igmanu, Ministarstvo odbrane BiH će i ove godine odati počast i organizirati prigodnu ceremoniju.

Ceremonija odavanja počasti i polaganje vijenaca će se obaviti na lokalitetu spomen-obilježja na Igmanu u ponedjeljak 20. augusta 2018. godine, sa početkom u 10.30 sati.

Nakon polaganja vijenaca, prigodnim obraćanjima prisutnima će se obratiti najviši predstavnici Ambasade SAD-a u BiH, Ambasade R Francuske u BiH, Misije OSCE-a u BiH i Ministarstva odbrane BiH.

Na ceremoniju su pozvani članovi Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, predstavnici Štaba NATO-a u BiH, EUFOR-a, predstavnici OSCE-a u BiH, vojno-diplomatski kor u BiH, generalski kor Oružanih snaga BiH, najviši predstavnici Zajedničkog štaba OS BiH, kao i drugi predstavnici institucija vlasti i međunarodnih institucija u BiH.

Američke diplomate i francuski vojnik izgubili su život na igmanskom putu, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.

Ulica u kojoj se danas nalazi Ambasada SAD-a u BiH preimenovana je u čast ambasadora Roberta Frejzera.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.