16.5.2021. 19:33
1
Uoči Samita Brdo – Brijuni: Otvoreno pismo predsjedniku Slovenije
- Nama treba neki novi „Treći put EU ka Bosni i Hercegovini“, jer sve ovo do sada je sporo i presporo,kako za EU tako i na naše građanke i građane, koji su prilično depriminirani i razočarani pasivnim posmatranjem Evropske unije , dok je Bosna i Hercegovina u agoniji, koju sama ne može da riješi, navodi se u pismu.
Evropski pokret u BiH pozdravlja i podržava „Proces Brdo- Brijoni“ , kojeg su 2013.godine pokrenuli predsjednik Slovenije Borut Pahor i tadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ,kako bi se regionu Zapadnog Balkana što prije omogućila i ubrzala integracija u Evropsku uniju. 

  "Iz ogromnog poštovanja prema državi Sloveniji, neraskidivog prijateljstva naših država,kao i izuzetno visokom ugledu predsjednika Boruta Pahora (koji je uz to ponosni nosilac „Ordena naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine“ kojeg uživa u institucijama EU, ovim putem se obraćamo otvorenim pismom predsjedniku Republike Slovenije, kao jednim od najvećih partnera i iskrenih prijatelja naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine, sa molbom da prihvati i prenese naše razloge kolegama u EU, zašto nam svima, kako nama u BIH, tako i Vama u EU, treba što skorije dobivanje Kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine, čime bismo se približili Srbiji i drugim državama, odnosno rapidno i pojednostavljena integracija BiH, i svih drugih država u EU", saopćeno je.

- U susret ovog iznimno važnog sutrašnjeg samita, uzimajući u obzir sve češća „nepostojeća pisma“,koja su upozoravajuća za sve nas u Bosni i Hercegovini,ali i za druge države regiona, koje bi nasilne promjene promjene granica mogle gurnuti u ambis i katastrofe biblijskih razmjera, Evropski pokret u BiH pruža maksimalnu podršku očuvanju trenutačnih granica ovog dijela Evrope i pozdravlja nedavne izjave i odluke najviših organa Evropske unije o nemijenjanju postojećih granica na Balkanu. 

- Istovremeno, Evropski pokret u BiH,koji već 16 godina postoji,radi i djeluje u Bosni i Hercegovini, a shodno ogromnom iskustvu, koje smo stekli kao liderska NVO u BIH na polju EU integracija, snažno se zalažemo i podržavamo nedavne najave,prijedloge i izjave visoko rangiranih predstavnika Parlamentarne Skupštine BiH, prije svega, Denisa Zvizdića i Nikole Lovrinovića, koji su učestvujući u Svečanoj akademiji 12.05.2021.godine povodom obilježavanja Dana Evrope u BiH, u organizaciji naše organizacije istakli prijedloge da se Bosni i Hercegovini omogući što skorije dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

- Bosna i Hercegovina, radi društvenog uređenja,koje nam je nametnula međunarodna zajednica, kako bi se postigao kakav-takav prinudan mirovni sporazum u Daytonu, čime je Bosna i Hercegovina vremenom postala nefunkcionalna država u odnosu na druge zemlje Zapadnog Balkana, te nije, niti će ikada biti u mogućnosti da poput Srbije,Crne Gore,Albanije, Sjeverne Makedonije,pa čak i „Prištine“, koja nas je u mnogim poljima već pretekla, „trči na duge staze“ ka članstvu u EU.

Prije nekoliko godina, kada je predstavljena agenda država preostalih država Zapadnog Balkana, pri čemu svaka država sama sa sebe određuje brzinu i tempo pristupanja u EU, odnosno svi su na „trkačkoj stazi ka EU“ jednaki i ravnopravni, mi smo tada jednom visoko rangiranom komesaru ukazali na činjenicu da sa ovakom društveno-političkom situacijom, Bosna i Hercegovina neće moći pristupiti EU čak ni do 3000-te godine, na šta smo dobili hladan i iskren odgovor,koji nas je u Evropskom pokretu šokirao činjenicom da su najviši činovnici EU svjesni da naša država nije u stanju i mogućnosti ravnopravno se nositi sa drugim državama regiona,ali da nam se i pored toga ne pruža iskrena i jasna podrška, kako što bi bilo za očekivati ako imamo gotovo „smrtnog pacijenta“, koji prijeti da zarazi mnoge oko sebe, uključujući i vitalne političko-ekonomske interese Evropske unije .

 - Odgovor ministra Evropske unije je tada ljudski iskreno bio : „ Da, nama je to jasno“. Bosna i Hercegovina, zajedno sa svim državama regiona broji oko 20-tak miliona , uglavnom emancipovanih, obrazovanih i vrijednih ljudi, koji se u preko 75-80 % slučajeva, koliko već sutra, mogu integrirati ili su već integrirani u sistem Evropske unije i država članica. Svima u Evropi je više nego jasno da su Balkanci i balkanski narodi prilično kultivirani, vrijedni i uspješni radnici i poslodavci u država EU, koji najmanje mogu biti sigurnosna ili neka druga prijetnja EU sa blizu 500 miliona stanovnika, izuzimajući manji broj slučajeva ekstrmnog religijskog ponašanja , od kojih niti sama EU, kao niti SAD ,UK ili drugi dijelovi svijeta nisu izolirani. Nama u Evropskom pokretu nije jasno kako to da neki u EU ne vide ogromnu opasnost za dalji razvoj Evropske unije, ukoliko dođe promjena granica na Balkanu, odnosno ukoliko prazan prostor na Balkanskom poluotoku zauzmu Turska, Kina, Rusija ili neki drugi konkurent Evropske unije.

- Stoga, uvaženi gospodine Borut Pahor, molimo Vas da se dodatno zauzmete, kao i drugi predstavnici Slovenije u EU institucijama, da se iznađe kompromisno rješenje, po čemu je EU najprepoznatljivija u svijetu, da se Bosni i Hercegovini ne poklanja članstvo, kako je to bilo u slučaju Bugarske i Rumunije, radi neutralisanja ruskog interesa i okruženja Ruske Federacije NATO-državama, ali da se Bosni i Hercegovini omogući kandidatski status i ubrzano članstvo u EU, prije svega radi svih sigurnosti i zaštite ekonomskih i drigih interesa Evropljana i same EU. Ako prepustite Balkan samom sebi, ili drugim „velikim političkim igračima“, i u vrlo kratkom periodu ne osigurate i ne pronađete nove modalitete i rješenje za naš region, bojim se da će se umjesto „Europeizacije Balkana“ nastupiti proces „Balkanizacije Evropske unije“.

- Siguran sam da se sjećate našeg razgovora kod Vas u Vili na Bledu, kojem su prisustvovali visoki predstavnik u BiH, tadašnja zamjenica ministra vanjskih poslova, ambasador BIH, gospođa Tanja Fajon i drugi, kojom prilikom sam Vam iznio stav o „Tri moguća puta BiH“, čime sam Vam već tada nagovijestio, i na žalost bio u pravu, da će doći do masovnog iseljavanja iz BiH, dolaska migranata, zastoja procesa EU integracija, svođenja konstitutivnih naroda na nivo nacionalne manjine i sl. Vama se obraćamo , jer ste za nas u Evropskom pokretu u BiH,ali i za mnoge građanke i građane, jedan od rijetkih stvarno iskrenih prijatelja Bosne i Hercegovine, našeg zajedništva i jedinstve države, koji uvijek lobira i podržava evropski put BiH,ali i svih drugih država regiona. Naša jedina molba za Vas i Europljane, je da nam omogućite časno i objektivno sagledavanje trenutačne društveno-političke situacije, koja je predugo na djelu i koja ubija, uništava i omalovažava mnoge građane Bosne i Hercegovine, i da našim tradicionalnim i časnim narodima pomognete da
iznađemo načine za ubrzanje integracije BiH u EU, bez da od nas tražite što nije realno,niti moguće u trenutnom času našeg života u BiH.

- Nama treba neki novi „Treći put EU ka Bosni i Hercegovini“, jer sve ovo do sada je sporo i presporo,kako za EU tako i na naše građanke i građane, koji su prilično depriminirani i razočarani pasivnim posmatranjem Evropske unije , dok je Bosna i Hercegovina u agoniji, koju sama ne može da riješi", navodi se u pismu.
(Patria)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.