30.12.2021. 14:22
0
Htio da sruši avion zbog slijetanja u Srbiju: Sulejman Imamović pušten na slobodu, slučaj se nastavlja
Sulejman Imamović (58), državljanin Kraljevine Danske, porjeklom iz Bosne i Hercegovine, čovjek je koji je verbalno vrijeđao i prijetio posadi aviona i putnicima zbog vanrednog slijetanja aviona na beogradski aerodrom 'Nikola Tesla'.

Nakon zakonski određenog pritvora u trajanju od 48 sati, po nalogu tužioca, Imamović je pušten na slobodu, javljaju regionalni mediji.


- Dana 29.12.2021. godine, nakon događaja u avionu avio kompanije Wizz Air, na relaciji Bilund (Danska) - Tuzla (BiH), koji je prinudno sleteo na beogradski aerodrom, po odobrenju zamenika Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, stranom državljaninu I.S., određeno je zadržavanje do 48 sati. Nakon saslušanja, prema osumnjičenom je ukinuto zadržavanje i u skladu sa pravilima medjunarodne pravne pomoći, predmet će biti ustupljen Kraljevini Danskoj na dalje postupanje, a imajući u vidu da se radi o licu koje je danski državljanin i da se na taj način obezbeđuje poštovanje načela celishodnosti i ekonomičnosti postupka - navodi se u tekstualnoj izjavi Višeg javnog tužilaštva datoj  srbijanskom listu 'Blic'.



Imamović je podivljao u avionu u toku leta i uznemirio posadu, ali i sve putnike na letu. To je uradio nakon što je objavljena informacija da će avion umjesto u Tuzlu (BiH), avion sletjeti na prostor Srbije, u Beograd.

Imamović se uznemirio i psovao prerd prisutnim osobama "srpsku majku" i pljuvao putnike redom kako je kome prišao, a prijetio je čak i da će oboriti avion. TAj dio je dodatno uznemirio putnike i osoblje aviokompanije.





Imamović je, navode srbijanski meidji,  danas saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, na okolnosti izvršenja krivičnih djela rasna i druga diskriminacija. Saslušan je i po osnovu člana 'ugrožavanje bezbjednosti vazdušnog ili pomorskog saobraćaja' ili 'bezbjednosti nepokretne platforme', navodi se u izbvještaju o ovom slučaju.


Nakon saslušanja Imamovića, prema osumnjičenom je ukinuto zadržavanje i u skladu sa pravilima međunarodne pravne pomoći, ovaj predmet će preći u nadležnost Kraljevine Danske. Tamo ovaj predmet ide na  daljnje postupanje, imajući u vidu da je u ovom slučajuz osoba koja je danski državljanin. Na taj način se nadalje obezbjeđuje procedura oko rješavanja slučaja.



Kao putnik na putnik na letu aviokompanije koja saobraća ka Tuzli,  Imamović je podivljao nakon što je objavljeno da će umjesto tu, avion sletjeti na aerodrom u Beogradu. Nakon što se uznemirio, psovao je 'srpsku majku' i pljuvao putnike koji su se zadesili u njegovoj blizini. Sve se odvijalno u veoma paničnom ritmu, a on je čak u jednom momentu prijetio da će oboriti avion u kojem se ova drama odigrala.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.