14.1.2022. 22:01
0
Die Welt: Orban želi blokirati svaki vid sankcija Dodiku, odavno je poznato da je Balkan igralište za EU
Odnos je obostrano koristan - Dodiku treba svaka moguća podrška, a Orban želi povezati još jednu kariku u lancu neoliberalnih režima

Njemački mediji opet analiziraju političku i sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu, a u listu Die Welt posljednji tekst propituje opasnu igru koju mađarski premijer Viktor Orban igra.


Odavno je poznato da je Balkan geopolitičko igralište, ali sada je tu Mađarska, članica Evrope unije i NATO-a, koja podržava secesionističke napore bosanskih Srba, navodi njemački list te citira jednog sljedbenika Milorada Dodika kako kaže da RS u svojim nastojanjima ima punu podršku Mađarske i njenog premijera Viktora Orbana, piše Carolina Druten u tekstu.


Zapadni Balkan je već dugo vremena zapravo jedno područje, važan strateški prostor za Evropsku uniju, ali s Rusijom koja ometa integracijske procese u EU i NATO. Kina Zapadni Balkan vidi kao mostobran, a bliskoistočne zemlje i Turska isto tako želje povećati svoj utjecaj.


- Situacija je eksplozivna... Također zabrinjava napeta situacija u Ukrajini, sumnjam da bi NATO ili EU željeli sebi priuštiti još jednu sigurnosnu krizu u Evropi, citira Die Welt politologa Jasmina Mujanovića.


Čini mi se da ove brige ne muče zvaničnike u Budimpešti, Orban želi blokirati svaki vid sankcija Dodiku, a njemački list podsjeća kako Mađarska želi pokloniti RS-u 100 miliona eura. Mujanović kaže i kako je odnos obostrano koristan, kako Dodiku treba svaka moguća podrška, a kako Orban želi povezati još jednu kariku u lancu neoliberalnih režima.

- Orban računa i na proširenje EU i tu želi vidjeti Srbiju, dodaje Mujanović.


Die Welte navodi i zajedničkog "agenta" Oliver Varhelyia, evropskog komesara za proširenje, koji je otišao dalje od evropskih zajedničkih interesa, te s Dodikom koordinirao termin održavanja spornog zasjedanja Narodne skupštine RS-a.


Njemački list navodi i kritiku europarlamentarca Romea Franza, koji mađarskom diplomati na teret stavlja "povlašteni tretman Srbije i slučaj Dodik" te dovodi u pitanje njegov mandat.


(Kenan Bešlija) 

 
BiHOrbanRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.