27.1.2022. 8:24
0
Situacija u BiH se može dovesti pod kontrolu - Juratović: Vidjet ćemo šta mi u Bundestagu možemo uraditi za BiH
Još se čeka reakcija Njemačke, ali i cijele Evropske unije, kada je riječ o sankcijama pojedincima u Bosni i Hercegovini, prije svega lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) su nam kazali da je njemački Bundestag jučer organizovao sastanak na koji su pozvali visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da podnese izvještaj o situaciji u Bosni i Hercegovini.

NIJE DODIK JEDINI

Inače, Schmidt je za njemačke medije ove sedmice govorio o hitnosti deeskaliranja napetosti u BiH, te poručio da bi Evropska unija mogla lako postići saglasnost za uvođenje sankcija Dodiku.

- Kako bismo spriječili da se trenutna situacija pretvori u konflikt, u kojem ljudi pucaju jedni na druge, moramo jasno staviti do znanja da se država ne smije dijeliti i ona mora funkcionisati, naveo je.

Zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović smatra važnim to što je Schmidt govorio pred Odborom za evropska pitanja.

- Sada ćemo nakon njegovog izvješća vidjeti koje konkretne mjere možemo mi iz Bundestaga poduzeti. Zadužen je za to i Odbor za vanjsku politiku, ali prije svega smo željeli čuti Schmidta. Šta to on očekuje od nas iz Bundestaga i šta mi možemo uraditi da bismo mu bili od pomoći, rekao je Juratović za Oslobođenje i O kanal.

Poteze Milorada Dodika ocjenjuje štetnim, kako po budućnost BiH tako i po mir i stabilnost u cijelom regionu.

Sada ćemo nakon Schmidtovog izvješća vidjeti šta mi možemo uraditi za BiH da bismo bili od pomoći, kaže Juratović

- Zato je potpuno normalno da se na takve stvari reaguje, bar onim mjerama koje nama stoje na raspolaganju. U svakom slučaju i u našem je interesu da se Dodik sankcioniše, da bi ga se opet dovelo u onu formu rada kada će profunkcionisati država sa svojim institucijama, govori.

Međutim, prema njegovom mišljenju, za mir i sigurnost u BiH nije “zadužen” samo Dodik, nego i Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri SDA i HDZ-a BiH, tako da se i od “njih očekuje da daju doprinos”.

- U Njemačkoj su sada druge teme na dnevnom redu, između ostaloga, odnos Rusije i Amerike po pitanju Ukrajine i uloga Evropske unije u tom sporu, ali neka se ne zavarava niko u BiH da mi ne pratimo situaciju. Ona je dijelom zabrinjavajuća, ali nije toliko opasna da se ne može dovesti pod kontrolu, zaključio je Juratović.

O MANIRIMA PLENKOVIĆA

Njemačko izdanje Der Standarda objavilo je tekst o izmjenama Izbornog zakona u BiH, naglašavajući da je “nova njemačka vlada nastavila politiku svojih prethodnika, te je jasno stavila do znanja da dodatne podjele po nacionalnoj pripadnosti, koje predlaže HDZ, ni u kom slučaju neće naići na podršku zvaničnog Berlina”. Navedeno je i kako je hrvatski HDZ član moćne Evropske narodne stranke (EPP) i da koristi svoj uticaj na druge evropske stranke kroz razna lobiranja. Nije jasno zašto se Hrvatska miješa u unutrašnje poslove druge države, piše Der Standard, iako se hrvatski premijer Andrej Plenković (HDZ) ponaša i djeluje mnogo umjerenije i u skladu sa evropskim manirima nego hrvatski predsjednik Zoran Milanović (SDP).


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.