21.2.2022. 14:27
0
U Tuzli obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika
Dan maternjeg jezika obilježen je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli manifestacijom "Njegujmo pisanu riječ“.

Govor je dar koji smo dobili rođenjem na izvoru mačine ljubavi, a maternji jezik je, kako je rečeno, jezik našeg zavičaja i sastavnica našeg identiteta. To je odraz stanja uma i vječna je sastavnica kako individualnog, tako i kolektivnog identiteta.

- U svijetu pa i kod nas u Bosni i Hercegovini ne zauzimaju svi jezici istu poziciju u društvu. Tako imamo da su u obrazovnim sistemima zastupljeni samo određeni jezici i prema podacima UNESCO-a čak 40 posto stanovništva ne sluša u svome obrazovanju nastavu na svom maternjem jeziku. Slična je situacija i kod nas u BiH, posebno u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj, gdje su dobrano ugrožena ljudska i prava djece kada je riječ o slušanju nastave na maternjem jeziku - izjavila je za Fenu redovna profesorica na katedri za Bosanski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Amira Turbić-Hadžagić.

Ona je stava da je u entitetu RS nastavni plan prilagođen djeci kojima je maternji jezik srpski, ali ne i djeci kojima je maternji jezik bosanski, odnosno hrvatski.

- Maternji jezik u BiH je pitanje nacionalizma, vođenja pogrešne politike političara bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske koji na taj način ne vrše ugrožavanje samo identiteta bošnjačkoga i hrvatskoga naroda, već podrivaju i ugrožavaju Bosnu i Hercegovinu - istakla je Turbić-Hadžagić.

Ona je kazala da joj nije poznato da su oni koji vode procese u BiH ikada pitali nekoga iz akademske zajednice za savjet kada je riječ o negiranju Bosanskog jezika, te da se mora omogućiti dostojno i ravnopravno obrazovanje za svu djecu u našoj zemlji.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.