21.4.2022. 16:04
0
Hadžibajrić posjetio najstarije stanovnike općine Stari Grad: "Naši stari su naše blago"
Stari Grad nije specifičan samo po svojim kulturno-historijskim bogatstvima i naslijeđu nego je poseban i po dugovječnosti svojih stanovnika, a vrlo je moguće da baš ovdje živi najstarija stanovnica u Bosni i Hercegovini, a možda i šire - Ajka Lokmić koja ima 108 godina.

No, nije Ajka jedina. Nedaleko od nje, na Mahmutovcu živi 101-ogodišnja Fadila Ramić, a u naselju Boguševac dedo Alija Đipa koji sudeći po dokumentima ima 95 godina, ali kako kažu njegova djeca, dedo pamti da je prijavljen u knjigu rođenih tek kada je upisan u školu, tako da je sasvim sigurno i on među stogodišnjacima.

Život ih nije mazio, radili su neke od najtežih poslova, rodili i odgojili i po desetoro djece i tridesetoro unuka, a danas svoje staračke dane provode u miru svojih porodica i što je najzanimljivije, skoro bez ikakvih lijekova. Ne žale se i ne traže puno, samo malo pažnje i ljubavi da im ispuni staračke dane, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić ne zaboravlja obići stogodišnjake u ovoj općini i svake godine posjeti ove nane i dede, razgovara s njima, pita da li im je nešto potrebno i donese hedije. Tako je bilo i danas.

- Ovo mi je jedna od najdražih posjeta, jer naši stari su naše blago. O njima moramo brinuti i poštovati njihove godine i starost koju su doživjeli. Sudeći po njihovim godinama, izgleda da su stanovnici naše općine dugovječni iako ih život nije mazio. Nadam se da ćemo i dogodine doći kod ovih istih ljudi i da ćemo ih zateći u dobrom zdravlju - poručio je Hadžibajrić.

Iako ih pamćenje više ne služi kao nekad, ipak se često sjete nekih boljih dana i daleke prošlosti kada su bili mladi i život bio pred njima.

Ajka Lokmić će 4. maja napuniti 108 godina, a sa sjetom misli o vremenima kada je silazila niz Vratnik na čaršiju i uživala u njenim ljepotama. Najteže joj padaju ramazani i sa suzama u očima nam govori da je postila sve do 100-e godine, ali posljednjih osam godina više ne može. Ipak, svaku noć prije spavanja prouči dovu. O njoj brinu kćerke i sinovi, a jedna od njih Zineta Tičić ispričala je da Ajka svake godine čeka ovu posjetu.

U ulici Paje na Mahmutovcu živi nana Fadila Ramić, koja uskoro slavi svoj 101. rođendan. Rodila je petero djece, a ima 11 unuka. Kako je ispričao njen unuk Nedim Ramić, nana je rođena na Komatinu i cijeli svoj život provela je u Starom Gradu. Ne vidi i ne čuje dobro, ali inače je zdravlje služi i ne koristi nikakve lijekove.

A, na Boguševcu načelnik Hadžibajrić posjetio je dedu Aliju Đipu kojeg, i pored duboke starosti, zdravlje dobro služi, samo mu je oštećen sluh. Dedo Alija imao je težak život i bio vrijedan i marljiv radnik. Kako je ispričala njegova kćerka Enisa Nezović, dedo je imao desetoro djece i više od 20 unuka. Sve do 80-e godine dedo je radio sve poslove koje je trebalo završavati u mahali. Kako kaže, većinu kuća u njihovom naselju izgradio je upravo Alija. Ali, onda ga je starost sustigla.

Svim stogodišnjacima danas su uručeni poklon paketi, korpe s voćem i novčane donacije. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.