5.5.2022. 12:26
0
Cikotić na ministarskom sastanku zemalja SEECP-a o aktuelnim sigurnosnim izazovima
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić učestvovao je u Atini na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) na kojem je razgovarano o unaprijeđenju saradnje u oblasti sigurnosti.

Naglašeno je da su regija i Evropa u cjelini izložene sigurnosnim izazovima bez presedana zbog agresije na Ukrajinu i njezinih implikacija na unutarnju sigurnost regije.
 
Zbog toga su se ministri u usvojenoj zajedničkoj deklaraciji obavezali na intenziviranje saradnje radi jačanja borbe protiv organiziranog kriminala i zajedničkom pristupu u razbijanju kriminalnih mreža.

Posebna pažnja posvetit će se suzbijanju cyber napada, trgovine drogama i krijumčarenja kroz našu regiju.
 
Dogovoreno je i proširenje koordinacije u pogledu sigurnosnih prijetnji koje su pogoršane zbog rata u Ukrajini, s naglaskom na trgovinu ljudima, seksualno iskorištavanje žena/djece i potencijalne aktivnosti trgovine vatrenim oružjem.

Ministri unutrašnjih poslova regiona naglasili su i potrebu jačanja saradnje u sprječavanju ilegalnih migracija, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.