27.7.2022. 13:17
0
Građani treći dan pred OHR-om, kod Schmidta stigli politički lideri
Pred zgradom OHR-a treći dan su se okupili građani kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nametanja odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH kojim bi se zacementirala etnička podjela zemlje, a kako bi se HDZ-u omogućili instrumenti blokade.

Građani Sarajeva, Tuzle, Kalesije danas pred OHR-om da sve izmjene mogu biti prihvatljive samo uz dogovor stranaka. Grupa bh. građana iz Švedske danas se također priključila protestima.  

Iako se pojavila informacija da će Schmidt do kraja sedmice nametnuti izmjene koje se tiču paketa integriteta, danas se održavaju konsultacije sa liderima sedam parlamentarnih stranaka, a od kojih će biti zatraženo da se u narednih šest sedmica dogovore oko izmjena Ustava FBiH ili će Schmidt nametnuti i taj dio koji se tiče popune Doma naroda PFBiH. U zgradu OHR-a stigli su predsjednici HDZ BiH, SDA, SDP BiH, predstavnici Naše stranke, DF-a, NIP-a. 

Postoji strah da do dogovora neće doći i da će to biti alibi Schmidtu za nametanje već pripremljene odluke. Da nije bilo građanskih protesta i burnih reakcija političara, nevladinih udruženja, univerzitetskih profesora, analitičara i političara iz zapadnih zemalja koji su izrazili protivljenje izmjenama zakona i uvođenje cenzusa od 3 posto, različitoj primjeni popisa iz 1991. i 2013. godine do sada bi visoki predstavnik nametnuo odluku i pakovao kofere za odmor. 

Ulica ispred OHR-a je blokiran, a građani nezadovoljstvo izražavaju tik uz zgradu OHR-a koju osiguravaju pripadnici policije.  



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.