18.11.2022. 17:28
0
Zeljković i ostali negirali krivicu zbog nabavki tokom pandemije
Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković i ostali optuženi u predmetu “Korona ugovori” izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za milionsku zloupotrebu položaja.

Osim Zeljkovića, krivicu su u Okružnom sudu u Banjoj Luci negirali i optuženi Slavko Bojić, direktor firme “Procontrol” Banjaluka, Dragan Dubravac, direktor firme “Promeding” iz Laktaša, Saša Marković, direktor turističke agencije “Travel for fun”, te bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić, piše BIRN.

Milionska zloupotreba položaja

Branislav Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS, optužen je za milionsku zloupotrebu položaja te primanje mita. Bojić je optužen za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju”, Dubravac za krivično djelo “zloupotreba u postupku javne nabavke”, Crljić za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju”, a Marković za krivično djelo “davanje mita”.

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva tereti Branislava Zeljkovića i ostale da su u vrijeme pandemije virusa korona u Republici Srpskoj zloupotrijebili položaj i oštetili budžet, odnosno novac građana RS, za više od milion maraka.

Nabavkom medicinske opreme po višestruko višim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske provodio po prethodnom dogovoru s drugim osumnjičenim licima, Branislav Zeljković pribavio je sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i agenciji “Travel for fun” Banjaluka u iznosu od 578.780 KM, Slavku Bojiću i “Procontrolu” Banjaluka u iznosu od 241.562 KM i Saniju Crljiću i “Sineks laboratoriji” Banjaluka u iznosu od 28.700 KM, saopšteno je ranije iz Tužilaštva, piše BIRN.

Zaposlenje nakon Instituta

Nakon Instituta, gdje više ne radi, Zeljković je jedno vrijeme bio zaposlen kao savjetnik u Republičkoj upravi civilne zaštite. Međutim, Zeljković je danas u Okružnom sudu u Banjoj Luci uoči izjašnjenja o krivici izjavio kako ima novo radno mjesto.

- Sada sam zamjenik direktora u firmi "Alfa plam" - kazao je Zeljković.

Dodao je kako su njegova mjesečna primanja 1.200 konvertibilnih maraka, te da posjeduje stan od 52 kvadratna metra. Okružni sud će u narednom periodu zakazati početak suđenja, piše BIRN.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.