9.2.2024. 17:42
0
Počelo obnovljeno suđenje Mirsadu Kukiću
Mirsad Kukić se tereti za krivično djelo “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, jer je, prema optužnici, odobrio zapošljavanje Amela Škalje, sina nekadašnjeg zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije BiH Omera Škalje, 2016. u podružnici “Elektrodistribucije” u Tuzli, navodi se u optužnici Kantonalnog tužilaštva, koju je pročitala tužiteljica Ena Bahtijarević-Alagić, piše Detektor.

Kukić je u tom periodu, prema optužnici, bio predsjednik Kantonalnog odbora SDA u Tuzli i prvobitno se protivio zapošljavanju Škalje, ali je poslije dao “zeleno svjetlo” dok je bio u centrali SDA s tadašnjim visokim funkcionerima Amirom Zukićem i Asimom Sarajlićem, i gdje je bio prisutan i Omer Škaljo.

Tužiteljica Bahtijarević-Alagić je kazala kako su ovo primjeri suptilne i nevidljive korupcije protiv kojih se najteže boriti i koji imaju velike posljedice za cjelokupno društvo. Navela je kako je većina optuženih zloupotrijebila svoje funkcije, koristeći svoju moć i uticaj za ostvarivanje svojih ciljeva.

- Ovdje se radi o lobiranju uticajem visoko pozicioniranih ljudi čiji zahtjevi se moraju poštovati i izvršavati, i upravo kao posljedicu imamo da su svi njihovi zahtjevi da se određena lica zaposle imalo za posljedicu da su izvršavani. Naizgled ovo krivično djelo djeluje bezazleno, da se traži da se neko zaposli na određeno mjesto, ali se ovim radnjama podriva pravna sigurnost u državi - rekla je tužiteljica i dodala kako se ovo krivično djelo ne dokazuje finansijskom dokumentacijom i vještačenjem, nego iskazima svjedoka.

Tužilaštvo je najavilo da planira saslušati 14 svjedoka. Odbrana Kukića je navela kako se njihovom branjeniku nastavlja suditi za radnje za koje su već oslobođeni Amir Zukić, Asim Sarajlić i Esed Džananović, piše Detektor.

- On nije učinio nikakvu radnju koja bi imala obilježje bilo kakvog krivičnog djela. Tužilaštvo je napisalo da se on usprotivio prijemu lica iz optužnice, pa da on nije u startu primljen kako piše u optužnici i onda je opisan nekakav događaj. Takav je zločin učinio Kukić, da svi oko njega budu oslobođeni, a on odgovara za rečenicu: "Ma ja" - kazao je branilac Rifat Konjić.

- Vi ćete, kroz dokaze koje ćete čuti, spoznati – niti se direktno protivio u smislu krivičnopravne radnje, a pogotovo nije dao bilo kakvo "zeleno svjetlo". O "zelenom svjetlu" kao terminu ne diskutuje optuženi Kukić, nego drugi tamo priča i taj je oslobođen - rekla je braniteljica Jadranka Ivanović. Kukić je u oktobru 2020. prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu osuđen na godinu dana zatvora, ali je sarajevski Kantonalni sud nakon žalbe Odbrane predmet vratio na ponovno suđenje.

Postupak protiv njega je razdvojen zbog zdravstvenih razloga u oktobru 2017. iz predmeta u kojem je bio optužen s Amirom Zukićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, piše Detektor.

Prije početka obnovljenog suđenja, vještaci medicinske struke su iznijeli nalaz i mišljenje u kojem su konstatovali da je Kukić ograničeno sposoban da učestvuje u suđenju. Općinski sud je prihvatio prijedlog da se suđenje održava jednom mjesečno u maksimalnom trajanju od sat vremena, uključujući pauzu od 15 minuta.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.