28.4.2023. 17:27
2
Nikšić: Razumijem da se SDA protivi prepustiti vlast, znaju šta gube
Novoimenovani premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u prvom obraćanju medijima u Parlamentu FBiH kazao je kako je u BiH mnogo kratke pameti, pa su mnogi zaboravili da je Vlada 2010-2014. bila vlada SDP-a i SDA, te da je tada HDZ eliminisan odlukom visokog predstavnika.

“Trebamo graditi zemlju, institucije i pružiti ruke pomirenja, da konačno počnemo graditi BiH. Odoše nam ljudi. Prvi smo na listi na kojoj niko ne želi biti, kao zemlja koja je ostala bez najvećeg broja stanovnika.

Program Vlade je ambiciozan. Govorim o tome da mjesecima radimo na programu i mjerama. Imamo više od 50 stranica programa i 49 prioritetnih mjera. Krenut ćemo tim putem. Treba postaviti visoke ciljeve i doći do tih ciljeva”, kazao je Nikšić.

Kazao je kako razumije postupke SDA te da je legitimno da se SDA protivi tome da prepusti vlast.

“Bolje od nas znaju šta gube. Ne slažem se sa nasiljem, znam kakvim je pritiscima bio izložen Kenan Uzunović. Istražni organi to trebaju procesuirati”, rekao je Nikšić.

Kazao je kako se danas govorilo o pravima pojedinih naroda u Predstavničkom domu te istakao da se neko kvalifikuje kao dobar pripadnik svog naroda tako time što radi za dobrobit zemlje.


“Neke žulja da nešto što će mrtvo slovo na papiru od 2015., a to je Zakon o suzbijanju korupcije, biti prioritet”, naglasio je Nikšić.

Govorio je i o kadrovskim rješenjima u novoj Vladi FBiH.

“Siguran sam da ima ljudi U BiH koji bi mogli biti dobri i bolji premijeri nego ja, isto tako i ministri. Imamo šta imamo, ali neke stvari morate progutati. Pitaju se zašto se ne poštuje volja 13 delegata u Domu naroda, kao da je to izborni rezultat, a ne rezultat kupovine.

Nećemo biti vlada koja će pričati šta je bilo ranije, nego ćemo raditi. Otvoreni smo za sve prijedloge, kritike i saradnje. Bio bih sretan da pređu Rubikon i budu opozicija kakva smo mi bili. Ali, imaju pravo da se drugačije ponašaju”, rekao je Nikšić.

Govorio je i o izmjenama Izbornog zakona.

“Krajnjih izmjena Izbornog zakona nema bez dvotrećinske. I da skinemo famu oko odluka visokog predstavnika. On je donio jednokratnu odluku za izbor ove vlade, ne da izađe ususret nekome – HDZ-u ili SDP-u, nego zato što je SDA kriminalnom aktivnošću došla u mogućnost da blokira. Svi znamo da na niti jednim sljedećim izborima neće doći do ovoga. Za godinu stupaju na snagu mjere koje to trajno deblokiraju”, rekao je Nikšić.

Kazao je i da će prva njegova aktivnost biti posjeta mostu i sajmu koji se naredne sedmice otvara u oom gradu.


(Admir O.)

NiksicSDP
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.