30.6.2023. 15:26
2
Nikšić i Konaković: Nećemo preko ovoga preći, sakriti se mogu samo na malom prostoru entiteta RS
Novinarima su se nakon sastanka u Koniicu obratili i Nermin Nikšić i Elmedin Konaković.

Prvi se obratio Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH koji je kazao da dogovora nema.

“Svi smo ostali na početnim pozicijama, drago mi je da smo otvoreno rekli svoje stavove.

Ono što već jedan period mi kao Trojka zagovaramo, a to je da pokušavamo razgovorom riješiti probleme i u situaciji kada se ne slažemo.

Moram reći da danas nismo postigli niti napravili neke političke odluke. Predstavnici SNSD-a su odbili da povuku zakon o Ustavnom sudu. Mi smo na tome insistirali, na kraju je stalo na tome da vodimo pravnu i političku bitku”, naveo je Nikšić.

On je rekao da je crvena linije udar na institucije BiH i da se to desilo.

“Nismo spremni to tolerirati. Nastavit ćemo razgovore, vidjet ćemo kako će se odvijati ovo. Mi ćemo i kroz Vijeće naroda u NSRS pokrenuti procedure i prema Ustavnom sudu BiH”, istakao je on.

Dodao je da su se prethodnih dana vodili i razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice.

“Rekao sam im da preko ovoga ne možemo preći i da postoje institucije koje mogu i trebaju reagirati”, naveo je Nikšić te dodao:

“Mi na ovom pitanju nećemo popustiti”.

Elmedin Konaković (NiP) kazao je da oni u RS koji žele da se sakriju iza odluka NSRS, mogu se sakriti samo na malom prostoru entiteta RS.

“Ne može niži nivo vlasti derogirati odluke viših nivoa vlast. Naći će se u velikom problemu.

Izjave koje smo gledali ovih dana, nisu neočekivane. Očekviane su iako nemaju nikakv racio niti logiku”, istakao je Konaković.

Kaže da je pred Trojkom bio težak izbor da li pokušati razgovarati ili iću u blokade.

“Mi smo odabrali ovaj drugi scenario u kojem bilo kakav zakon koji prođe u Vijeću ministara i u oba doma parlamenta znači mnogo za BiH”, naveo je on.

Konaković: Imali smo dva puta

On je rekao da je pred njima kratak period, do oktobra, da se vidi da li ima smisla ovo što se radi.

“Previše govorimo o 14 prioriteta, ima i onih za građane koji su jako važni. Ne možemo samo o ovima koji su važni za EU”, naveo je on.

Kaže da je njihova obaveza da rade sve na tome da se iskoristi momentum i šansa koju BiH ima.

Odgovarajući na pitanje, Konaković je kazao da su oni imali opciju da blokiraju rad državne vlasti. Ali su izabrali drugačije.

“Mogli smo boriti se za Ustavni sud i blokirati ili boriti se za Ustavni sud i raditi. Mi smo izabrali ovo drugo, što je teže”, naveo je Konaković.

On je rekao da je i on za sklanjanje stranaca iz Ustavnog suda BiH.

“Ali kada se za to stvore uslovi, ne danas. Danas kada NSRS demonstrira silu”, naveo je on.

Nikšić je kazao da u 14 prioriteta EU ne piše da se moraju skloniti stranci iz Ustavnog suda BiH.

“Ali je jasno da po pravilima EU to nije moguće. Dodik stvari gleda drugačije od nas, ali mi moramo naći rješenje u skladu sa propisima EU”, naveo je Nikšić.


(Admir O.)

NiksicSDP
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.