28.4.2023. 15:53
0
Kandidat za premijera Nermin Nikšić predstavio ekspoze zastupnicima
Kandidat za premijera Federacije BiH Nermin Nikšić je predstavio zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH ekspoze.

Nadam se kako je pred nama period saradnje na obostrano zadovoljstvo, te uvažavanje na putu izgradnje međusobnog povjerenja I omogućavanje stvaranja ambijenta koje će dovesti do kvalitetnijeg i boljeg života građana u FBiH.

Želja mi je da u kratkim crtama iznesem osnove plana i smjernice rada Vlade FBiH u predstojećem mandatnom periodu - rekao je Nikšić nakon čega ga je Mešalić prekinuo.

Vrijeme izazova

Kazao je da je ovo vrijeme brojnih izazova s kojim se suočava BiH i svi nivoi vlasti, a to su rastuća inflacija, migrantski val i iseljavanje domaćeg stanovništva.

- Posljedice agresije na Ukrajinu ostavljaju dubok trag na ekonomske, sigurnosne I političke prilike svih evropskih društava i administrativnih područja, pa tako i na FBiH. Za efikasno suočavanje sa problemima koji su pred nama potreban je ozbiljan rad, saradnja svih nas koji smo činitelji domaćeg političkog poretka, te nedvosmislena podrška međunarodne zajednice, prije svih EU I SAD - kazao je Nikšić.

Naglasio je da će se primarno osnoniti na vlastite resurse, znanje i kapacitete, a da međunarodna saradnja treba poslužiti kao dodatni razvoj impuls koji će doprinijeti političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj stabilnosti nadamo se ne samo ovog dijela države, nego BiH u cijelini.

- Osnovni ciljevi i smjernice su detaljno upisane u programskom dokumentu, u kojem su precizno navedene mjere za svaki od resora u Vladi, kao i lista prioritetnih projekata. Vlada FBiH uspostavlja se na osnovu jednog tako obimnog dokumenta u kojem su taksativno navedeni svi ciljevi i smjernice rada nove Vlade - istakao je Nikšić.

Posljedice rata u Ukrajini

Nakon toga je iznio osnovna usmjerenja nove većine.

- Prema podacima Svjetske banke, BiH se sporije i teže od očekivanog oporavlja od pandemijske krize, a posljedice rata u Ukrajini na domaće ekonomske i političke prilike su također izraženije od očekivanih razina. Rizik od siromaštva se povećava, razvojni kapaciteti poput izvoznih ili investicija u manja preduzeća su u opadanju, kao I ulaganja u kapitalne projekte.

Svjetska trgovinska organizacija za BiH ističe kontinuiran negativan omjer pokrivenosti uvoza izvozom, u iznosu od 3,7 milijardi dolara, a naša država je rangirana na 101. mjesto po izvozu od nekih 190 svjetskih ekonomija-

Iako se radi o podacima za cijelu država, jasno je da FBiH treba I mora biti motor ekonomskog razvoja jer za to ima sve pretpostavke I nužne kapacitete - poručio je Nikšić.

Posebni programi stimulacije

- Imamo namjeru uvesti posebne programe stimulacije za proizvođače čija proizvodnja pozitivno utječe na povećanje izvoza I smanjivanje uvoza, s posebnim fokusom na proizvodnju finalnih proizvoda.

Nova Vlada FBiH ima namjeru smanjiti taj negativni trend, koristeći se dostupnim potencijalima uz nužne izmjene narativnog okvira.

Indikativno je da međunarodne institucije poput State Departmenta ukazuju da je u zadnje vrijeme progresivno teže registrirati u FBiH nego u drugom entitetu zbog reforme I pojednostavljenih procedura u kojima FBiH zaostaje.

Jedan od prioriteta nove Vlade FBiH je olakšanje registracije poslovanja novih subjekata, kako od strane domaćih poduzetnika, tako s posebnim posvećivanjem pažnje privlačenju stranih investitora I olakšavanju njihovih poslovanja - kazao je.


(Admir O.)

NiksicSDP
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.