20.6.2023. 13:15
0
Mladi fizičari iz BiH na 7. Evropskoj olimpijadi iz fizike osvojili dvije bronzane medalje
Učenici iz Bosne i Hercegovine i ove godine učestvovali su na Evropskoj olimpijadi iz fizike koja se održava u periodu od 16. do 20. juni u Hanoveru u Njemačkoj. Na Evropskoj olimpijadi učestvuje ukupno 38 država, od kojih je čak 10 država izvan Evrope: Bangladeš, Vijetnam, Singapur, Kolumbija, Makao (Kina), Izrael, Brazil, Kirgistan, Saudijska Arabija i Tadžikistan. Svaka država ima pravo prijaviti po pet učenika.

 
Naši predstavnici na 7. Evropskoj olimpijadi iz fizike bili su Dženan Midžić (Gimnazija Bihać, 4. razred), Muhamed Numanović (Richmond Park School Tuzla, 2. razred), Elmir Kevilj (Gimnazija 'Muhsin Rizvić' Kakanj, 4. razred), Mihailo Bogdanić (Gimnazija Banja Luka, 3. razred), Affan Kaknjo (Prva gimnazija Zenica, 3. razred), dok su voditelji ekipe Muhamed Sokolović i Majra Šišić Čaluk.

Možemo vam prenijeti veoma lijepe vijesti iz Njemačke. Naši učenici imali su veoma uspješno takmičenje. Muhamed Numanović i Dženan Midžić osvojili su bronzane medalje, rečeno nam je iz Društva fizičara u FBiH.

Na olimpijadama iz fizike učenici rade dva testa - jedan teorijski i jedan eksperimentalni. Za razliku od sportske olimpijade, medalje se na ovim olimpijadama dodjeljuju na osnovu osvojenih bodova, pa tako naboljih oko 8% učenika dobije zlatnu medalju, zatim sljedećih 20% najboljih učenika dobije srebrenu medalju, zatim sljedećih najboljih 20% dobije bronzanu medalju, dok sljedećih 15% najboljih dobije pohvalu. Ostali učenici ne dobiju nikakvo priznanje, objasnili su nam iz Društva fizičara u FBiH Olimpijada se završava danas ceremonijom zatvaranja i podjelom medalja. Povratak ekipa se očekuje 21. juna u 8:20h na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu.

Nakon povratka iz Njemačke naše učenike očekuju pripreme za učešće na 53. Međunarodnu olimijadu iz fizike koja će održati od 10. jula do 17. jula u Japanu. Nažalost, do ovog trenutka, mi nismo još uvijek obezbjedili potreban novac da platimo sve troškove učešća naših učenika. Imamo nekoliko obećana sa različitih nivoa vlasti i institucija i na osnovu toga trebali bismo imati dovoljno da platimo avionske karte, ali nemamo novca da platimo kotizaciju, rekao nam je Benjamin Fetić, predsjednik Društva fizičara u FBiH. 



(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.