18.8.2023. 13:46
0
Njemačka Vlada donirala gotovo tri miliona eura Oružanim snagama BiH
Vlada SR Njemačke dodijelit će Bosni i Hercegovini finansijsku pomoć u vrijednosti 2.970.000 eura, a riječ je o pomoći za infrastrukturne radove na više lokacija i nabavku uniformi za Oružane snage BiH.

Tehnički sporazum kojim je to potvrđeno potpisan je danas između Ministarstva odbrane BiH i SR Njemačke.

Sporazum je, u ime ministra odbrane Zukana Heleza, potpisao pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, a za njemačku stranu sporazum je potpisao vojni ataše u BiH pukovnik Franz Josef Nolte.

Tehnički sporazum za podršku infrastrukturnih radova, u vrijednosti od 1.470.000 eura, obuhvata projekte uređenja infrastrukture i objekata na šest lokacija na kojima borave pripadnici OS BiH.

Projekti su namijenjeni za izgradnju stražarnice i zamjenu vanjske rasvjete u kasarni "Zaim Imamović" u Pazariću, zamjenu vanjske rasvjete u kasarnama "Božan Šimović" u Čapljini, "Dubrave" u Živinicama, "Rajlovac" u Sarajevu, postavljanje sistema video nadzora sa posebnom infrastrukturom u skladištu naoružanja "Grabež" u Bihaću, te renoviranje i preuređenje objekta za smještaj vojnika u kasarni "Mato Lučić Maturica" u Kiseljaku.

Sredstva iz tehničkog sporazuma za podršku nabavke uniformi u vrijednosti od 1.500.000 eura će biti namijenjena za opremanje Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH, saopćeno je iz ministarstva.

Šajinović je izrazio neizmjernu zahvalnost na ovoj finansijskoj pomoći koja doprinosi poboljšanju uslova za život i rad pripadnika OS BiH, kao i njihovoj ukupnoj modernizaciji, te dodao da je današnja donacija, kao i sve prethodne donacije, još jedan pokazatelj posvećenosti SR Njemačke u pružanju podrške procesu evropskih i euroatlantskih integracija BiH

Pukovnik Nolte je najavio da će se do kraja mjeseca septembra ove godine potpisati još nekoliko sporazuma, koji će biti namijenjeni obnovi infrastrukture na lokacijama Oružanih snaga BiH, a sve sa ciljem stvaranja boljih uslova za život i rad pripadnika OS BiH.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.