29.8.2023. 21:40
0
Baronesa Arminka Helić: Vrijeme je da se prioritet da građanima
Povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević oglasila se i baronesa Arminka Helić. Ona je na svom Twitter nalogu napisala slijedeće:

Vrijeme je za promjenu, davanje prioriteta građanima, bez obzira na njihovu vjeru, etničku pripadnost ili rasu.

Na kraju objave dodala je poznati slogan Francuske revolucije - Liberté, égalité, fraternité!

U prilogu donosimo i nekoliko komentara na presudu koje donosi Jasmin Mujanović: 

Član 51 jasno ističe da se suština predmeta tiče rasprostranjene prakse etničke diskriminacije u ustavnom režimu BiH (tj. privilegovani položaj konstitutivnih naroda u odnosu na sve ostale) i da sud etničku diskriminaciju smatra oblikom institucionalnog rasizma.

Član 55 daje ključno historijsko zapažanje: Sud  centrira genocid u Bosni i popratne zločine protiv čovječnosti u svom razumijevanju bosanskog rata i čini se da povlači direktnu vezu između donošenja ovih zločina i stvaranja koncepta konstitutivnosti. 

Izgleda da je član 61 direktno usmjeren na Dragana Čovića koji naglašava da konstitutivni narodi ni na koji način nisu ranjive grupe, već, ustavno, privilegovane kaste koje uživaju vještačke prednosti u političkom sistemu BiH, odnosno da funkcionalno obespravljaju sve ostale građane BiH.

Srž čitavog slučaja predstavlja član 74 : Sud izričito ističe da u osmišljavanju budućih ustavnih modaliteta, bh. zvaničnici moraju osigurati da bilo koji etnički aspekt bude sekundarni u odnosu na univerzalno pravo na političko predstavljanje, za sve građane BiH u svim dijelovima BiH. 

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.