6.10.2023. 13:47
0
Ivo Komšić: Srednja Bosna je trenutno jedina multietnička sredina u BiH
Demokratska situacija u cijeloj BiH je veoma loša. Građani, bez obzira iz kog naroda, odlaze iz BiH jer ovdje ne vide perspektivu. Kad ih se pita šta je motiv odlaska, često to nije ekonomski neki razlog nego nestabilna politička situacija, nestabilna pravna situacija, istakao je prof. dr. Ivo Komšić na današnjoj konferenciji "Srednja Bosna: Demografski izazovi i perspektive povratnika" u Kiseljaku.

- Ukoliko želimo poboljšati demografsku strukturu i ekonomsku situaciju u našoj zemlji, onda moramo razgovarati otvoreno o perspektivama razvoja. Ja smatram da je Srednja Bosna ključ opstanka Bosne i Hercegovine, jer Srednja Bosna je jedina multietnička sredina u ovoj povijesnoj situaciji u BiH. To je multietnička sredina. Kada kažem Srednja Bosna, ne mislim samo na Srednjobosanski kanton, nego i na Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Sarajevski kanton. To je multietnička sredina. Republika Srpska nije multietnička sredina jer tu imate preko 90 posto Srba. Zapadna Hercegovina također nije multietnička sredina, jer je struktura stanovništva jednonacionalna. Tako je i sa ostalim krajevima - Podrinjem i bihaćkom regijom, istakao je Komšić.

Naglašava kako je Srednja Bosna kao multietnička sredina ključ opstanka Bosne i Hercegovine.

- Jer Bosna i Hercegovina može opstati samo kao multietnička sredina. Zato je važno razgovarati o Srednjoj Bosni u perspektivama razvoja, jer od tog ekonomskog razvoja i političke stabilnosti u Srednjoj Bosni zavisit će i opstanak ljudi u Srednjoj Bosni i opstanak BiH. Za taj opstanak i cijelu situaciju u Srednjoj Bosni je jako važan politički savez Hrvata i Bošnjaka, odnosno političkih stranaka, i nacionalnih i liberalnih u Federaciji BiH. One moraju postići jedinstvo oko toga, oko razvoja Srednje Bosne, njenim perspektivama i opstanka ove multietničke sredine. Samo sa tim, čvrstim političkim savezom koji vodi BiH u Evropsku uniju i NATO, moguće je suprostaviti se secesionističkoj politici koja dolazi iz Republike Srpske, naveo je.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.