13.10.2023. 16:16
0
Zaključak Predsjedništva BiH ide na odluku u NSRS po zahtjevu Željke Cvijanović
Kabinet predsjednika NSRS Nenada Stevandića danas je zaprimio zahtjev člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović za održavanje sjednice NSRS na kojoj bi narodni poslanici trebalo da se izjasne o Izjavi člana Predsjedništva BiH o proglašenju Zaključka Predsjedništva BiH u povodu eskalacije napada organa entiteta RS na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države BiH, usvojenog bez konsenzusa na 8. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 10. oktobra 2023. godine, veoma štetnim po vitalne interese RS, saopšteno je iz NSRS.

Cvijanović je ovaj zaključak Predsjedništva BiH proglasila veoma štetnim po vitalne interese RS i pozvala poslanike Narodne skupštine RS da u roku od 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ovaj proglas.

Po Ustavu BiH, NSRS razmatra Izjavu člana Predsjedništva BiH i ukoliko je deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu, navodi se u saopštenju.

Po Poslovniku NSRS, a u vezi sa zahtjevom člana Predsjedništva BiH, predsjednik NSRS sazvao je u ponedjeljak, 16. oktobra 2023. godine, sjednicu Kolegijuma Narodne skupštine RS, sa početkom u 11.00 časova.

Za sjednicu je predložen navedeni dnevni red:

1. Utvrđivanje prijedloga dnevnog reda i termina održavanja Desete posebne sjednice Narodne skupštine RS;
2. Razno.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.