25.10.2023. 11:13
0
Sjednica odmah prekinuta: Zastupnica SDA traži pojašnjenje statusa Mirjane Marinković-Lepić
Odmah po početku vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH proglašena je pauza od sat.

Tokom pauze bi zasjedala dva parlamentarna tijela, Zakonodavna i Ustavno-pravna komisija, te zastupnicima potom objasnila status Mirjane Marinković-Lepić nakon što je ona podnijela ostavku 25. septembra na dužnost predsjedavajuće Doma.

Sazivanje sjednice Doma i nakon ostavke te učešće Marinković Lepić u radu Kolegija Doma osporila je odmah po početku današnjeg zasjedanja zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmina Biščević Tokić rekavši da Marinković Lepić nema više prava da učestvuje u radu Kolegija ni koristi prinadležnosti koje imaju nosioci navedene funkcije.

Biščević Tokić je podsjetila da je i sama predsjedavajuća, po obavijesti o ostavci prošlog mjeseca, navela da će ubuduće obavljati samo dužnost zastupnice.

Bišćević Tokić je zatražila od sekretara Doma Ivana Miličevića da zastupnicima objasni status Mirjane Marinković Lepić, a on odgovorio da ostavku još nije potvrdio Predstavnički dom, zbog čega se još ne može smatrati da je Marinković Lepić i formalno razriješena dužnosti.

Na to je Jasmina Biščević Tokić kazala da Poslovnik nigdje ne navodi potrebu da Dom mora potvrditi ostavku rukovodioca te se pozvala i na odgovarajuće Mišljenje Ustavnog suda FBiH od februara prošle godine.

Zbog svega toga, Jasmina Biščević Tokić smatra da je Mirjana Marinković Lepić neustavno i mimo Poslovnika sazvala sjednicu Doma, a Edina Gabela, dopredsjedavajuća, koja od ostavke Marinković Lepić vodi sjednice Predstavničkog doma, proglasila je potom jednostanu pauzu na današnjoj sjednici da bi članovi Doma dobili objašnjenje Zakonodavno-pravne i Ustavne komisije Doma o cijeloj ovoj situaciji.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.