2.11.2023. 16:31
0
Kako završavaju ljudi koji se usprotive Dodiku: Lazar otvoreno progovorio o kriminalu i korupciji
Lazar Prodanović, ljekar iz Zvornika i dugogodišnji kadar Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a danas načelnik Bratunca na udaru je kritika kolega iz stranke, nakon što je otvoreno progovorio o kriminalu, korupciji i pritiscima s kojima se suočava.

Prodanović je inače godinama obnašao funkcije u državnom parlamentu kao kadar SNSD-a, ali je prema riječima brojnih kolega iz drugih stranaka važio za kooperativnog političara, prilično netipičnog za politiku SNSD-a.

Nakon dugogodišnje parlamentarne karijere Prodanović se vratio lokalnoj politici pa je prošle godine pobijedio na prijevremenim izborima za načelnika Bratunca.

Pažnju javnosti privukao je prije nekoliko dana kada je održao upečatljiv govor u Skupštini opštine u tom gradu, iznoseći žestoke kritike prije svega na račun SNSD-a, govoreći o pritiscima, ucjenama, zapošljavanju podobnih, uskostranačkim interesima i tako dalje.

“Neće me niko ucjenjivati, nisam naivan. Nisam došao da mi neko po glavi urinira i to se nikada neće desiti, nikada dok sam na ovom mjestu. Mogu raditi šta god hoće, ali ne mogu me ucjenjivati. Mi danas imamo rebalans budžeta, zbog situacije u kojoj se nalazimo upitno je da li ćemo moći plate isplatiti uposlenicima Doma zdravlja, koji najgore posluje u posljednjih 20 godina”, priča Prodanović, prenosi Crna hronika.

Kaže da mu je svaki dan ladica puna zahtjeva, ali da ga nikada ni jedan odbornik nije pitao za bilo kakav javni interes, isključivo za lični.

“Da sam znao, nikada se u svom životu ne bih kandidovao za ovu poziciju. Ovdje ne postoji pravna država. Ovdje su savjetnik predsjednika RS, direktor republičke institucije, nisu me pozvali telefonom za bilo šta. U petak su rekli da ne postoji ni jedna sporna tačka u dnevnom redu. Sa svima sam pojedinačno obavio razgovor. Šta hoće? Da ja pljačkam za njih? Je li to hoće?, kaže između ostalog Prodanović.

Nije dugo trebalo da Prodanović dobije odgovor iz SNSD-a, ali naravno ne od Dodika, jer to u ovoj fazi nije ni očekivano, ali svakako od određenih nezvaničnih glasnogovornika Milorada Dodika, poput državne zastupnice Sanje Vulić. A Vulić neminovno ne bi verbalno napala Prodanovića da nije dobila odobrenje da ide u tom pravcu.

A Vulić je po isprobanom receptu Prodanovića optužila da je “američki igrač”, spočitavavši mu susret s američkim ambasadorom, da je stalno na liniji sa strancima pa čak i na njihovim platnim spiskovima.

Ono što je jako indikativno u cijeloj priči jeste narativ koji kroji Dodikov SNSD, a to je da je upravo Dodik zaslužan za sve pa i karijeru Prodanovića te da Prodanović treba biti zahvalan Dodiku.

Bez obzira što je Prodanović iznio kritike koje se odnose na lokalnu politiku, ali uz naglašenu neprincipijelnost stranke, ukazavši na korupciju i kriminal, ekspresno je došao na stranački odstrel. I ovo je nedvosmislena poruka kako će završiti svi koji se usprotive vođi stranke.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.