25.11.2023. 16:28
0
Dan državnosti u Memorijalnom centru Srebrenica: Predstavljen kurikulum za izučavanje genocida nad Bošnjacima
U Memorijalnom centru Srebrenica, u prisustvu velikog broja majki, predstavnika institucija vlasti naše zemlje, ali i mnogih udruženja i sugrađana obilježen je Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon intoniranja himne te obraćanja Predsjedavajućeg Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica i polaganja cvijeća na mezarju, program obilježavanja je nastavljen u Kulturnom centru u Srebrenici, gdje je prikazan i dokumentarni film "Ubijeni svjetovi" te dodijeljeni certifikati volonterima Memorijalnog centra ali i nagrade učesnicima literarnog i likovnog konkursa na temu "Na bedemu Bosne". Prisutni su imali priliku uživati i u folklornoj izvedbi najmlađih stanovnika Srebrenice.

Upravo na današnji dan, predstavljen je prijedlog kurikuluma za osnovno i srednje obrazovanje. Nakon više od godinu dana rada Radne grupe Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine za preporuke pristupu izučavanju bosanskog genocida u obrazovanju djece i mladih u Bosni i Hercegovini danas je predstavljen dokument Prijedlog pristupa izučavanju bosanskog genocida u obrazovanju djece i mladih u Bosni i Hercegovini - "Genocid u Srebrenici: Lekcije za generacije koje dolaze".

- Našu priču su predugo pričali drugi. Premalo lekcija smo naučili iz vlastitog iskustva, a često smo bježali od razgovora važnih za generacije koje dolaze. U vremenu kada razmišljamo o tome kako graditi budućnost za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine moramo iskoristiti lekcije naše teške prošlosti kako bismo nove generacije poučili koja je cijena mržnje i zločina. Genocid nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica u julu 1995. godine nije izdvojen ni izoliran događaj niti fusnota svjetske historije. On ima svoje uzroke, trendove, upozorenja i posljedice. Počinje s mržnjom, nastavlja s postojanjem sistema u službi te mržnje, a završava s masovnim grobnicama te potpunom dehumanizacijom žrtava i slavljenjem zločinaca. Mogli smo izabrati put mržnje. Mogli smo, na osnovu lekcija iz Srebrenice, djecu učiti da su tolerancija i solidarnost vrijednosti naivnih, utkati im da samo osveta donosi smiraj i na taj način ih ograditi od drugog i drugačijeg. Izabrali smo drugi put – put istine i pravde. U Srebrenici smo povukli civilizacijsku crtu - kazao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra.

Prijedlog programa će služiti kao smjernica, u prvom redu ministarstvima obrazovanja u BiH, a kasnije i zemljama regiona, o pristupu učenju o genocidu u Srebrenici za mlađe generacije - djecu i mlade ispod 18 godina.

- Vođeni ovom idejom, odlučili smo prenijeti svoju poruku djeci i mladima odnosno đacima osnovnih i srednjih škola u zemlji, ali i dijaspori. Želimo im pokazati da postoji razlika između nas, koji pišemo ove redove, i onih koji danas negiraju genocid i koji iz svojih udžbenika izostavljaju Srebrenicu. Majke Srebrenice su se poklonile žrtvama Jasenovca, obišle su stratišta Jevreja, Roma, Srba i Hrvata u zemlji i svijetu. To njihovo djelo nas je podsjetilo da ne postoje žrtve koje manje vrijede. Isto tako, važno je da naša djecu uče o onome što se tako brzo izrodilo iz društva koje je na površini izgledalo kao "zdravo i normalno". Na primjeru Srebrenice djeca Bosne i Hercegovine trebaju naučiti da prepoznaju znakove mržnje i netrpeljivosti koje tako lako i brzo mogu dovesti do koncentracionih logora, pokolja i genocida - dodaje Suljagić.

On je istakao da je program napisan kako bi učenje o Srebrenici bilo uključivo i otvoreno za sve.

- Ovaj dokument je napisan za svu našu djecu, bez obzira kako se zovu. Prožet duhom inkluzivnosti, podsjeća svaku mladu osobu željnu znanja da su vrata Memorijalnog centra uvijek otvorena – da uče, da saznaju i da zajedno sa nama čuvaju istinu. Ovo je naš poklon narednoj generaciji koji im dajemo na Dan državnosti. Srebrenica nije izvor mržnje, to je izvor naučenih lekcija i znanja koja nam trebaju da izgradimo drugačiju budućnost za one koji tek dolaze - zaključio je Suljagić.

Program i rad radne grupe je realizovan u okviru projekta "Istina, dijalog, budućnost" koji je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.